Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, June 26, 2013

It's frozen shoulder

 salam dan selamat petang kawan2 semua.... pepagi hari kak rose dah ada kat sini.... sdmc g jumpa orthopedic, ni sbb upper arms yang sakit tu...  dan dia conformkan mmg kak rose ni dah kena frozen shoulder. apa punya penyakit kan... dulu x pernah pun dengar penyakit cam ni, tp bila dah merasai dan google ttg sakit ni barulah tau...the magic of intenet yg full of information, cuma rajin ngan tidak je nak mencarinya kan... so bila baca ttg sakit ni rupanya mmg ramai yang mengalaminya, dan pesan dari Dato Dr. Anuar - satu hari sejam je bole duduk kat komputer! jauhkan diri dari komputer! boleh gitu?

 
kalau nak tau sakit ni tangan mmg x leh nak move to the side lebih2...mmg sakit kat pangkal bahu dan upper arm tu. tp sakitnya cuma kita buat wrong movement ataupun nak capai sesuatu - bila kita stretch our arm tu yg sakit... dan doc tu soh buat physical therapy, tp hari ni x dapat buat sbb appoinment dah penuh, cuma akan dapat buat start on friday. kena buat one to one therapy, harap2 x la sakit sangat nnti ya...


ni kiranya kali kedua lah kena buat therapy kat sini....6 sessi.  kali ni denga the girl yg nampak dalam gambar ni, Kah Yee. dan to see the doctor again after 6 sessi tu. harap cepatlah baik sebelum raya nnti... sakit pun ingat nak raya. apalah kak rose ni kan?

5 comments:

cik cek said...

Semuga kak rose cepat sembuhnya ya....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tq info tu kak rose, saya pun Selalu sakit bhgn baju tu.. Moga kak rose cepat sembuh ;)

Mar Mansor said...

ooo br tu ni..gd sharing..ssemoga cepat sembuh..nk posa nih

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum K.Rose,
Speedy recovery ya.
T.kasih for the info.
Kena take note jugak ni.

li said...

Harap Kak Rose sembuh sebelum Hari Raya.

Self help untuk frozen shoulder
http://www.livestrong.com/article/80174-alternative-solutions-frozen-shoulder/

http://www.prlog.org/11837174-home-remedies-for-frozen-shoulder-effective-natural-treatment.html

http://naturallyyoursblog.blogspot.com/2010/07/fix-your-frozen-shoulder.html

http://acutakehealth.com/the-cure-for-frozen-shoulder-that-no-one-talks-about

http://mydoctor.kaiserpermanente.org/ncal/Images/Frozen%20Shoulder%20Exercises_tcm28-180808.pdf

http://www.orthop.washington.edu/?q=patient-care/articles/shoulder/home-exercises-for-the-stiff-shoulder.html

http://shoulderarthritis.blogspot.com/2011/03/what-is-difference-between-shoulder.html