Bahan-bahan
- 300gm beras pulut
- 100ml santan pekat KARA
- 100ml air
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 helai daun pandan
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- sedikit pewarna kuning
- Serondeng Daging atau Ikan Kak Wan beli yang dah siap
- Rendam beras pulut semalaman bersama serbuk kunyit dan pewarna kuning. Toskan dan masukkan ke dalam loyang bersama santan, air dan daun pandan. Kukus selama 25 minit.
- Alas loyang empat segi dengan daun pisang (hana gune cyling film). Ambil pulut dan ratakan kedasar loyang dan taburkan serondeng tadi ke atas pulut.
- Gulung pulut seperti membuat swiss roll.
- Kaedah Lain : Alas Loyang dengan seaweeds dan gulung dengan kemas. Boleh juga guna bamboo mat untuk mengulung ala-ala sushi gitu..
dah siap gulung.... jom minum sambil makan pulut gulung serunding nih... (huuuih....bepoloh den nak menggulung nya.....)
4 comments:
cantik lah pulut gulung serunding kak rose. kretip!!
ain, nengok orang buat kita nak buat gak tapi sememeh je.... x pe kan yang penting sedap....
mula2 aritu saya nampak ni kat umah hana...pehtu beria p beli pulut & serunding.mmg semangat sungguh...biler dah ade sume bahan...penyakit tak teringin pulak rasuk 1 badan,sekat tekak!adeh...kene tunggu dulu la...hahaha!!!
pst,ni mcm nak mai dah ni...
fiza, tentu lepas ni tekak tu teringin nak makan sbb tengok kak rose nyer....yang sememeh tu...
Post a Comment