Setengah tahun 2022 dah sampai ke penghujungnya, semuga hari hari yang mendatang dan seterusnya baik2 saja untuk kita semua mengharunginya...
Bahan-bahan
- 2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
- 3 cawan air
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun
- Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah (kak rose gandingkan dengan serunding daging)
- Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
- Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
- Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap
1 comment:
wah lempeng nasi,boleh cuba ni,jangan membazir jika ada lebihan nasi sejuk kan
Post a Comment