- 1 biji jantung pisang
- Semangkuk air
- 3 keping asam keping (untuk rendam jantung pisang)
- Garam secukup rasa
- Cili api... ikut la kepedasan memasing.. kak rose buh 2 biji jer
- 2 inci kunyit hidup
- 1 kotak santan kara
- 8 ekor udang
- 2 keping asam keping untuk memasak
- segenggam udang kering - diblend/tumbuk
- Bersihkan jantung pisang. Kupas sampai dapat kulit jantung yang kuning susu. Potong kecil jantung pisang.
- Ambil air, masukkan asam keping dan garam. Rendam jantung pisang dalam air ini. toskan dan rebus sekejap hingga lembut
- Ambil cili api dan kunyit hidup. Tumbuk halus.
- Dalam kuali, masukkan santan, udang kering, asam keping dan pes cili api serta kunyit hidup. Biarkan mendidih.
- Masukkan jantung pisang
- Masukkan pula udang tadi. Kacau seketika. Masukkan garam dan biarkan seketika sebelum matikan api.
No comments:
Post a Comment