dah siap tapau untuk anak bawak balik, pack kecik2 untuk memudahkan nak frozen n reheat nanti
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam (saiz besar)
- 1 senduk cili kisar
- 1 mangkuk besar santan pekat
- 1/2 mangkuk kecil ais asam jawa (kak rose guna asam keping)
- 3 sudu besar kerisik
- 2 helai daun kunyit
- 2 helai daun limau purut
- garam dan gula secukup rasa
- 1 mangkuk besar minyak, untuk menumis
- Bahan-bahan untuk rempah tumis:
- 2 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- Bahan-bahan untuk kisar halus:
- 1 biji bawang besar
- 8 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 3 ketul kunyit hidup
- 2 inci lengkuas
- 2 batang serai
- Cara-cara untuk rendang:
- Bersihkan ayam dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan kisar halus dan cili kisar. Kacau perlahan dan masak sehingga pecah minyak dan garing. Warna bahan tumisan akan bertukar menjadi sedikit gelap.
- Masukkan pula ayam dan biarkan masak selama 5-10 minit. Air ayam akan keluar sedikit semasa proses ini.
- Masukkan santan pekat dan air asam jawa. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga kuah menjadi pekat.
- Masukkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Tabur dengan hirisan daun kunyit sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment