Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, April 2, 2021

Rendang ayam

rendang ayam in de making... tugas mak mak sangat lah ni... bila hujung minggu anak2 balik rumah mama, maka sibuk lah nak buatkan lauk untuk bekalan bawak balik nanti.. tak tau lah perasaan mak makn ni, mesti ada jer yang nak ditapaukan, selalunya lauk lah untuk difrozenkan.. bila balik kerja nanti just defrost dan panaskan semula dan masak nasik jer kan... mak mak ni sangat nak memudahkan urusan anak2 kan.. so kali ni buat rendang ayam ni, kka rose guna semuanya bahagian peha... itu part yang nak suka nak makan.
dah siap tapau untuk anak bawak balik, pack kecik2 untuk memudahkan nak frozen n reheat nanti

Bahan-Bahan:

  • 1 ekor ayam (saiz besar)
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 mangkuk besar santan pekat
  • 1/2 mangkuk kecil ais asam jawa (kak rose guna asam keping)
  • 3 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 helai daun limau purut
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 mangkuk besar minyak, untuk menumis
  • Bahan-bahan untuk rempah tumis:
    • 2 batang kayu manis
    • 3 kuntum bunga lawang
    • 5 biji buah pelaga
  • Bahan-bahan untuk kisar halus:
    • 1 biji bawang besar
    • 8 biji bawang merah
    • 5 ulas bawang putih
    • 2 inci halia
    • 3 ketul kunyit hidup
    • 2 inci lengkuas
    • 2 batang serai

dan tinggal sikit untuk mama menambah lemak, makan dengan pulut kukus ni

  1. Cara-cara untuk rendang:
    1. Bersihkan ayam dan toskan.
    2. Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan kisar halus dan cili kisar. Kacau perlahan dan masak sehingga pecah minyak dan garing. Warna bahan tumisan akan bertukar menjadi sedikit gelap.
    3. Masukkan pula ayam dan biarkan masak selama 5-10 minit. Air ayam akan keluar sedikit semasa proses ini.
    4. Masukkan santan pekat dan air asam jawa. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga kuah menjadi pekat.
    5. Masukkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
    6. Tabur dengan hirisan daun kunyit sebagai hiasan.

 

No comments: