Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, March 11, 2021

Kuih cara berlauk

kuih cara berlauk yang kak rose buat sebagai buah tangan untuk kawan yang melangsungkan pernikahan anak bongsunya... during pkp, urusan pernikahan dibuat seakan mengejut jer.. berhari2 duk mencari ruang untuk melangsungkannya tapi semuanya kena ikut jabatan agama islam negeri dan bila dapat line terus dia bagi date,  take it or leave it. dah memang tunggu lama kan, so amik jer la tarikh yang diberi untuk nikah on line tu iaitu 4 hari sebelum majlisnya dan memang kena buat during week days.  masa2 pkp ni kan susah jugak nak dapatkan catering bagai.. so buat lah sesimple mungkin... dan kuih cara ni jer yang kak rose sempat sediakan untuk icha... selamat pengantin baru icha dan suami, semuga berbahagia hingga ke akhirnya..
resepi kak rose cnp dari Resepi Che Nom yang sangat sedap nih... dapat pujian dari tuan rumah dan juga tetamu yang datang makan. rasa kembang kuncup tukang buat nih!hihi.  terima kasih kongsikan resepinya. 

Bahan-Bahan:

  • Bahan-bahan untuk inti:
    • 300g daging atau ayam kisar (kak rose guna ramly minced meat)
    • 2 sudu besar serbuk kari
    • 1 biji bawang besar
    • 2 ulas bawang putih
    • Sedikit lada putih atau lada sulah
    • Bahan-bahan hiasan atas:
    • 2 biji cili merah, hiris halus
    • Bawang goreng
    • daun bawang
    • daun sup
  • Bahan-bahan untuk adunan kuih cara:
    • 2 cawan tepung gandum
    • 2 biji telur
    • 4 cawan santan cair
    • ½ sudu kecil garam
    • ¼ sudu kecil pewarna kuning

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk inti:
    1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
    2. Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
    3. Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian kacau sehingga kering airnya.
    4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  2. Cara-cara untuk adunan kuih cara:
    1. Bancuh semua bahan adunan kuih cara daan kacau sehingga sebati. Tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung. Che Nom bancuh di dalam blender saja.
    2. Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih. Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
    3. Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk.
    4. Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.

 

No comments: