Alhamdulillah, berselera tetamu menikmati hidangan dengan lauk simple macam ni digandingkan dengan ikan siakap masak tiga rasa, sayur campur dan juga ketam masak lemak cili api buah tangan ihsan dari tetamu.
Bahan – bahan:
- 4 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 4 tangkai cili kering
- 2 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 2 batang serai diketuk
- 1kpg asam
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu gula
- 1/2 sudu garam
- 1 cawan santan pekat
Cara penyediaannya:
- Basuh udang bersih-bersih. Jangan lupa buang tahi udang.
- Tumiskan bahan-bahan kisar sampai naik bau.
- Masukkan serai ketuk.
- Masukkan udang. Kacau dan sebatikan.
- Masukkan santan pekat, serbuk kunyit, asam keping dan perasakan dengan garam, gula dan perasa (optional).
- Masak jangan lama sangat nanti hilang rasa kesegaran udang.
selamat sudah makan2 kami... Alhamdulillah...
No comments:
Post a Comment