1 bungkus bihun (400g) - direndam dlm air biasa hingga lembut -toskan
- 1 keping dada ayam
- 2 bungkus fishball/ 4 keping fish cake
- 2 biji telur
- 1/4 biji kobis - dihiris halus
- 1 ketul brokoli -potong floret ( x de)
- 2-3 biji cili hijau -dihiris (optional)
- 6 ulas bwg merah - hiris
- 3 ulas bwg putih - hiris/ketuk
- 1 s/ kunyit serbuk
- 1/2 kiub pati ayam (boleh gantidengan udang kering tumbuk)
- garam & perasa
- minyak utk menumis
- 1 s/k lada sulah (jika suka)
- 2 cawan air
- Cara-cara
- Panaskan minyak masak lalu tumiskan bwg putih & bawang merah hingga wangi.
Masukkan ayam & kacau2 hingga ayam bertukar warna.
Masukkan fishball/fishcake.Kacau2 lagi hingga ayam masak.
Tolak sedikit bahan2 ketepi kuali lalu pecahkan telur & biarkan telur masak.
Kacau sikit telur biar jadi agak hancur(scramble) & berketul2.
Masukkan serbuk kunyit, kiub ayam, serbuk lada sulah, garam & serbuk perasa lalu dikacau rata.
Masukkan semua sayuran & air sebentar.
Bila air dah mendidih terus masukkan bihun & cili hijau lalu kacaulah hingga bihun masak.(Sambil dikacau boleh potong bihun yang panjang2 dengan sudip agar bihun tak bergumpal semasa mengacau.
PERINGATAN:-Jangan sesekali rendam bihun dalam air panas utk membuat bihun goreng kerana bihun akan jadi lembik bila menggoreng.)
No comments:
Post a Comment