Bahan A
90g gula melaka
25ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)
Bahan B
250g biji sagu, direndam 1 jam dan toskan
150g kelapa parut,yang telah dibuang kulit arinya
garam
Bahan C
130g gula kastor
50ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)
sedikit pewarna merah dan hijau
90g gula melaka
25ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)
Bahan B
250g biji sagu, direndam 1 jam dan toskan
150g kelapa parut,yang telah dibuang kulit arinya
garam
Bahan C
130g gula kastor
50ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)
sedikit pewarna merah dan hijau
Cara:-
Satukan biji sagu yang telah direndam dan toskan tadi bersama dengan kelapa parut dan garam.
Kemudian bagikan kepada 3 bahagian yang sama banyak.
1/3 bahagian dicampurkan dengan bahan A, dan gaul rata.
Campurkan bahan C kedalam 2/3 bahagian yang tinggal. Gaul
rata.
Ambil 1/2 dari bahagian ini di campurkan dengan warna
merah, ketepikan, 1/2 lagi dicampurkan dengan sedikit pandan paste dan warna
hijau ketepikan.
Alas loyang 7x7 inci dengan plastik wrap.
Alas loyang 7x7 inci dengan plastik wrap.
Masukkan sago yang berwarna merah
dan kukus selama 10-15 minit.
Angkat dari kukusan dan ratakan(
macam nak ratakan pulut serimuka), hingga betul2 padat & rata.
Masukkan sagu biji yang dicampurkan
dengan air gula melaka tadi dan kukus selama 10-15 minit.
Angkat dari kukusan dan ratakan.
Diakhiri dengan sagu yang berwarna
hijau+pandan paste dan kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak.
Biarkan betul2 sejuk baru dipotong.
No comments:
Post a Comment