dah lama tak makan sayur lemak cenggini... bila dapat petola yang fresh, maka teringin la nak sayur lemak lawan kan dengan ikan gelama masin... slurpppp.... sedapnya. tak payah lauk lain dah, ni pun boleh bertambah nasik!
BAHAN-BAHAN :
1 biji buah petola
1 peket suuhun
1 sudu kecil udang kering
2 biji bawang merah
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Cili merah
Sedikit air
BAHAN-BAHAN :
2 biji buah petola
2 peket campuran suuhun/fucuk
1 genggam ikan bilis atau udang kering
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Sedikit air
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
CARA MEMASAK :
Bersihkan buah petola dan buang kulit yang keras ,
kemudian potong kecil-kecil .
Rendam semua suuhun hingga lembut
Tumbuk semua bawang dengan udang kering
Masukkan semua santan dan bahan
tumbuk dalam periuk dan didihkan di atas api sampai kuah masak .
Kemudian masukkan sayur petola dan
cili merah tadi dan kacau jika kuah agak pekat bolehlah di tambah sedikit air .
Masukkan garam kacau sampai
sampai sayur petola agak layu , kemudian masukkan suuhun , kacau lagi sampai la
sayur petola ini masak.
No comments:
Post a Comment