Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, August 24, 2016

Tat nenas kerang

 Ishhhh!!! kak rose ni macam nak raya lagi jer kan... buat lagi tat ni untuk makan2 dan menambah ternakan lemak yang dah sedia banyak tu... hihi... sejak pertama kali buat masa raya hari tu dan tau akan kesedapannya memang rasa nak makan lagi dan lagi dan lagi jer.... masa buat open house hari tu depa makan hingga tinggal balang jer... so kali ni merajinkan diri buat lagi dan makanlah sampai puassss! sedap guna resepi ni, tak manis sangat dan tak muak jugak... melted in the mouth, gitu!


Bahannya...

Bahan A
150 gram butter
100 gram majerin
50 gram gula icing
50 gram susu tepung
50 gram tepung jagung
1/4 sudu kecil emplex
1/2 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur

Bahan B
350 gram tepung gandum
(tepung nanti boleh diubah suai supaya dpt doh yg lembut)
Inti nenas/epal yang secukupnya

Untu sapuan...
1 biji kuning telur
beberapa titik pewarna kuning
1 sudu kecil susu cair

Caranya...
-Sebatikan butter, majerin, gula dan telur gunakan senduk saja...kemudian campurkan semua bahan2 kecuali intinya.
- Uli doh sehingga doh tidak lekat ditangan, pastikan doh lembut supaya mudah utk proses menekan doh.
- Siap uli perap doh sekejap supaya bahan2 lebih sebati dan mesra.
- Ambil sedikit doh, masukkan dlm acuan tart kerang ..masukkan inti nenas dan tutup dengan sedikit doh lagi. Kemudian tekan acuan tart kerang..untuk mengeluarkan tart tadi. Susun dalam loyang pembakar.

Oleskan bahagian atas dengan sapuan kuning telur...sedia untuk dibakar...170c selama 25-30 minit atau ikut oven masing2 ye...
Selamat mencuba....

1 comment:

Juls Julie80 said...

Salam Ziarah,...
wahh tart nenas...fav nih...1st time tgk bentuk kerang..aritu tgk member buat, bentuk landak.. kretippp nih.. ekekek