Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, August 28, 2016

Lontong simple untuk bekpes

 bila teringin nak makan, memang kak rose kena lah merajinkan diri untuk nak buatnya... selalu bila membeli ada saja yang tak kenanya ditekak, so jalan yang paling baik ko buat lah sendiri... nak buh apa pun terpulang, asalkan tekak boleh terima kan... baru lah puas hatikan..

 kuah lodeh in the making... atas api dapo pun boleh nak posing... segala sayur ada dalam tu... carrot, kubis panjang, kacang panjang, sengkuang, fucuk dan sohon jugak... lebur semua sekali dalam tu....senang kerja kan. yang paling penting sekali kuah lodeh kak rose ni mesti ada tempe, kalau tak de rasanya macam ada kureeeeng sikit rasa dia pada tekak kak rose la.

 dah siap bolehla mengadap dengan nikmatnya... udang beso tu kak rose buh sikit jer, tapi udang yang kecik2 tu dalam satu mangkuk kecik, jugak udang kering yang diblend kering.. dan kuah santan tu kak rose tak mo pekat sangat...nanti cepat muak, tak dapat nak makan banyak! tamak sungguh kan!

 nasi impit yang kak rose buat sendiri... haha... sendiri buat sendiri makan kekdahnya!

pelengkap pada lontong kak rose, sambal tumis tak pedas... puas hati sangat dapat breakfast dengan lontong dipagi minggu... boleh mengulang sampai petang. itulah kak rose, peminat lontong. masa buat open house raya hari, cuma dapat merasa sikit jer... habis licin semuanya... tuan rumah dapat cuci periuk jer. Alhamdulillah, kawan2 yang datang suka dengan masakan kak rose ni.

1 comment:

Puan Wawa said...

Ya Allah, sedapnyaaa.. menggiurkan je bila tengok..")