Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, August 15, 2016

Ikan bilis goreng cili bawang

 Asalamualaikum dan salam pagi isnin yang ceria... pagi ni kak rose nak kongsikan menu simple tapi sangatttt lah sedapnya buat kak rose.... rasanya ada kawan2 pun yang suka dengan lauk simple cam ni...sebenarnya kak rose ni sangat allergic to ikan bilis, tapi bila ternampak lauk simple ni, gatal tu tolak tepi dulu... yang penting dapat makan dengan bertambah2 nasik... dan akhirnya seperti yang dijangka, kegatalan yang tak terkata... dan ubat allergic sebagai penyelamat. selagi tak makan ubat tu memang macam kera kena belacan kot.... grrrrrr

 resepi simple kak rose kopi dari ita, mekasih ya..

1 bawang besar di hiris
1 batang cili merah ~ di hiris
1 batang cili hijau ~ dihiris
1 mangkuk ikan bilis yang telah di goreng

** kak rose suka cili dan bawang banyak2... so bubuh extra


Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang hingga harum
Masukkan lada merah dan lada hijau dan masak hingga layur
Tutup api dan biarkan suam
gaulkan bersama ikan bilis yang telah di goreng tadi
Sedia di hidangkan bersama menu yang lain


dan yang lebih istimewa, cili merah dan hijau fresh dari kebun sekangkang kera depan pintu kak rose... nak buat lagi nanti tunggu next batch cili pulak....

8 comments:

Yati said...

Lauk simple macam ni la boleh buat selera nak makan nasi. :)

Mazlan Othman said...

Wkmsalam.
Tengok gambar dh tau sedap.
Selalu juga makan sambal ni.

Kak Rose said...

Yati... boleh bertambah2 nasik kan...

Kak Rose said...

Mazlan Othman, yg simple tu la yang sangat sedap!

Nooriah Abdullah said...

MENU PALING SEDAP NI KAKROSE!!

Kak Rose said...

Betul sangattttt tu Noor!

adarnadzmie said...

menu ni sesuai pada org yang x ada selera makan... kena menu ni pasti bertambah nasi... hehhe

Kak Rose said...

adarnadzmie, yang ada selera pulak makin bertambah2 nasik!