Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, February 6, 2016

Ayam goreng kunyit mudah

 ayam goreng kunyit yang kak rose copy dari Love2cook's blog... siap perap dengan parutan halia, bawang putih, bawamg merah, kunyit n black pepper... sedikit kelainan yang kak rose buat cuma gaul dengan garam kunyit dan guna chicken fillet jer... kali ni guna 2 keping whole leg dengan tulangnya sekali... dan gorengan bawang besar dan cili merah hijau tu menambah kemanisan rasa ayam goreng ni.... sedap.
 Resepi dari Love... tq ya.

Ingredients :~
(A)
1/2 chicken ~ cleaned and cut into medium size
1 tbsp ginger-garlic paste*
1 tbsp shallots paste*
1/2 tbsp turmeric powder
1/2 tsp coarsed blackpepper
salt
** yg ni kak rose parutkan untuk jadi bahan perapan

(B)
2 onions ~ cut into rings
1 pc green chilli ~ sliced
1 pc red chilli ~ sliced
2 stalks lemongrass ~ lightly crushed
cooking oil
 
Method :~
  • Marinate ingredients A for 30 minutes or longer.
  • Deep fry the chicken pieces in oil until cooked (I like to fry them little darker). Keep aside.
  • Reduce oil in wok to the minimum. Saute ingredients B for few seconds and throw in the fried chicken pieces. Check seasonings. Leave the chicken to coat well with the ingredients for 5 minutes. Ready to serve.

1 comment:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

kalau digigit bawang dan cili tu sekali sungguh nikmat sekali