satu adunan ni dapat lah ngam2 dengan muffin pan yang beso ni.... tapi bila dah sejuk terasa sedikit padat texturenya... masa makan panas2 tu lembut jer dengan kemanisan yang sedang elok pada kak rose. agaknya kalau kita letak inti atau jem dalam muffin tu lagi sedap kot ya... may be len kali boleh try dengan perisi inti pulak. kita yang buat diakan, so pandai2 lah pelbagaikan, derhakakan resepi!
baru kuor oben, lembut dan gebus jer....
resepinya kak rose copy dari Sonia, mekasih dan mintak izin nak kongsikan kat sini ya.
150g plain flour
1/2tsp baking powder
50g caster sugar
1/4tsp fine salt
1 egg (large or A size)
130g fresh milk
1tbsp corn oil or vegetable oil
Method
- Mix flour, baking powder, sugar and salt in a mixing bowl, mix well.
- Mix egg, milk and corn oil in another mixing bowl, stir to mix well.
- Pour wet mixtures into dry flour mixture, slowly stir to well combine.
- Brush melted butter on a prepare muffin pan (mini 24 muffins pan).
- Use an small ice-cream scoop, scoop batter into prepared pan, fill cups 2/3 full. Tap pan on table top to remove air bubbles.
- Bake at a pre-heated oven at 210C for 15mins or 210C (fan forced ) for 10mins or until golden brown.
3 comments:
Terliur sudah saya ni kak rose.. nampak sangat gebussss nya tu :)
wah macam sedap je kakrose, nak try jugak lah, kalau yg simple dimple macam ni tak lama sangt kak dapur hehee
wah menarik nampak.resipi pun mudah..boleh try la.
Post a Comment