Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, April 13, 2015

Kacang kuda rebus

Asalamualaikum dan salam isnin. Pagi2 hari kak rose dah pergi klinik sbb demam dari semalam lagi.... ingatkan bila dah makan ubat tu kebah la, tapi malam tadi sejuk menggigil walaupun badan sangat panas.. so pagi2 lagi dah kena g doktor la.... dan sebelum g doktor tu kak rose dah rebus kacang kuda ni, konon nak buat yang bersira pedas tu.... tapi bila dah demam dan batuk2, terus lah kancel nak buat tu... rebus jer pun ok gak, sihat dan tak berminyak2 kan... rebus kacang style kak Hanieliza... walaupun mulut pahit tapi makan jugak kacang ni!


Bahan-bahan:
300gm kacang kuda
1 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa

cara:
  • cucikan kacang kuda dan rendamkan semalaman
  • rebuskan dengan gula dan garam sehingga lembut lebih kurang 1 jam
  • bila nampak kembang bolehlah ditoskan dan dihidangkan

dan ini lah ubat demam, batuk dan selsema dari klinik tu...harap2 ok la lepas makan ubat nih. first time g klinik sejak pindah ke Penang ni...

11 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Syafakillah kak rose..Semoga cepat sembuh...

Sedap pula tengok kacang juda rebus tu.. dah lama tak makan.. :)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Alhamdulillah, alaa kulli haal..
Speedy recovery K.Rose.

Nooriah Abdullah said...

semoga cepat sembuh kakrose, lepas makan kacang rebus mesti ok tu kan

kak ruby said...

kak ruby suka sngt, kacang kuda rebus cam ni

adda syuhada said...

sedapnyer...

Kak Rose said...

Terima kasih yati...

kacang kuda ber GST!

Kak Rose said...

Tq Sham....kawan pesan "jangan ceneke makan ubat"!

Kak Rose said...

Noor, demam2 pun laju je makan kacang ni!

Kak Rose said...

kak Ruby, buat sendiri boleh makan puas2...

Kak Rose said...

adda syuhada, kalau tanpa GST lagi la sedap!

kakpb said...

best gila kacang kuda kakrose, kakpb boleh makan sebungkus, tak share pun..haha