BAHAN-BAHANNYA :-)
15 biji bendi saiz kontot, cuci dan toskan (tak la kontot saiznya!, potong dua)
2 biji telur, dipukul sedikit
1 camca teh sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit air, jika perlu (anggaran 1 - 2 camca besar)
Sedikit hirisan cili merah, untuk hiasan
BAHAN-BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camca besar ikan bilis, dibersihkan dan rendam sekejap, toskan
(kak rose guna udang kering, blend kering)
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
CARA MEMBUATNYA :-)
- Hiris serong bendi, kemudian ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 2 - 3 camca besar). Tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan sos tiram dan kacau rata (boleh tambah sedikit air jika perlu).
- Masukkan bendi yang telah dihiris, tambah garam secukup rasa dan masak hingga benda lembut. Tuang telur disekeliling bendi tadi. Biar sekejap hingga kelihatan pekat dan gaul rata2 bersama bendi. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan cili merah sebelum dihidangkan panas bersama nasi...Senang sangat..
2 comments:
mengiurkan...sedap..gerenti nasi berpinggan-pinggan..
salam kenal...
Salam kenal jugak dari kak rose dan terima kasih sudi singgah sini..
sayur simple camni mmg boleh buat bertambah2 nasi dibuatnya!
Post a Comment