Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, March 1, 2015

Spicy chicken

Asalamualaikum dan selamat pagi March.... time flies kan, rasa tak terkejar dibuatnya! spicy chiken aka ayam berlada.... simple n nice. makan dengan nasik panas2 dan sayur lemak putih tauge+tauhu memang best sangat.... masak seminggu sekali, dapat makan nasik macam tak hengat dah.... dua pinggan sekali hantam! memang jarang nak masak kalau dok sorang2 ni.... tp bila tengah hari en asben balik untuk lunch kat rumah sebelum g semayang jumaat kat kawasan perumahan kat sini, so kena la masak kan... yang mudah dan cepat disediakan jer pun...

ayam berlada dri dapo maya along Roz, yang kini dah hilang dari pandangan.... tapi resepinya masih dalam simpanan kak rose untuk rujukan bila2 nak masak. tq Along. muga nanti HomeKreation.blogspot.com boleh dipulihkan kembali..



INGREDIENTS:
8-10 pieces chicken
2 Potato - sliced thinly
Turmeric powder
4-6 Red Chillies*
6-8 Shallots*
2 cloves Garlic* (*blended/pounded)
1 big Onion - sliced into thin rings
Salt, Sugar & MSG (optional)

METHOD:
1. Rub chicken with salt & turmeric powder.
Deep fried until cooked.
Deep fry potato slices until golden & crisp.

2. Heat up few tbsp oil & fry big onion until golden - dish up.
Fry pounded ingredients in the remaining oil.
Add up seasoning & stir fry until dry & fragrant.
Mix fried chicken, potato and fried onion.
3. Dish up and serve with hot rice



1 comment:

Nooriah Abdullah said...

macam masak merah jugak ni kakrose kan, tapi cilinya sikit je kan, tapi oklah utk yg tak suka pedas sngt hehehe