Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, September 9, 2014

Creamy chicken soup

semalam g jenjalan dan terbeli pulak roti baguette ni... tapi sbb kan kat Aeon Big ni segala neka roti dijual diluar dari supermarket, jadi bila dah keluar malas lah nak masuk balik semata nak cari mushroom soup untuk nak digandingkan dengan baguette ni. bila balik rumah terus lah mintak tolong cik google carikan resepi dengan bahan yang ade kat rumah.... cendawan tak de kita cari sup ayam la pulak...

dan cik google ni lah yang bawak kak rose ke blog Tun Telani.... rupanya ramai sungguh yang dah mencuba resepi creamy chicken soup yang mabeles ni...sllu makan yang orang buat jer kan, so kali ni kita buat sendiri jer.... ikut tekak kita dan yang penting sangatlah jimat... kalau kat pizza hut semangkuk tu dah dekat empat hengget, bila buat sendiri boleh nak mengulang2 makan sampai pengsan! meh tengok resepinya yang kak rose cnp dari blog Tun tu, mekasih daun keladi ya..

Creamy Chicken Soup
adapted from: mohd roslan
sumber: tun telani

Bahan2:

  • 50 g butter/margerine
  • 1 bj bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 keping dada ayam- hiris nipis
  • 2 kiub ayam
  • 1 liter air
  • 1/2 tin susu sejat
  • 1 sk dried oregano
  • garam
Cara2:

  • Cairkan butter/margerin dan tumis bawang besar sampai layu.
  • masukkan bawang putih dan tumis lagi.
  • masukkan ayam dan masak sampai ayam betul2 masak. masukkan sedikit air dan kuib ayam. masak sampai kuib ayam larut.
  • kecilkan api dan masukkan tepung gandum. kacau sampai rata.
  • masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga tiada ketul2. gunakan whisker jika perlu.
  • masukkan susu dan masak dgn api sederhana sampai sup mendidih. 
  • perasakan garam dan masukkan oregano.
  • siap! sgt sedap dimakan bersama garlic bread..

 garlic spread pun boleh baut sendirk jugak.... semua nak jimat kan, tapi memang salute kepada yang kongsikan resepi ni...tq Tun

GARLIC SPREAD
Used for making garlic buns, rolls and even can be spreaded on breads before toasting it.

Ingredients:
50 g Salted Butter
3 Garlic- grated
2 tbsp Coriander leaves  (chopped)  - tun letak oregano (kak rose pun)

Method:
Bring butter to room temperature.
Mix everything together.
Can be stored in the chill tray for up to one week.

toasted baguette with garlic spread yang mabeles... tambah pulak cicah dengan creamy chicken soup tu...next day kena double triple la masa brisk walk tu. larat tak agaknya?

4 comments:

inazamri said...

baru anak dara sy smlm ckp pasal dah lama tak buat garlic bread n sup ni.pagi ni dtg sini rasa nak buat tu membuak2...

suri solehah said...

lama tak berkunjung ke dapur kak rose ni..sesekali datang semua pun menggoda rasa...tidak..

Kak Rose said...

inazamri.. apa lagi, boleh lah buat !

Kak Rose said...

Suri, menggoda untuk menambahkan lemak2 yang dah sedia banyak!!