Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, September 15, 2014

Broken glass jelly


 teruja tengok jelly yang kaler maler ni kat blog Sonia Nasi Lemak Lover tu.... memang cantik sangat, tu yang buat kak rose pun terasa sangat nak mencuba buat.... tapi kejadian dari tangan amatur ni tidaklah secantik tuan punya resepi tu.... tapi apa pun sudah cukup buat kak rose puas hati... cantik dimata kak rose ler kan! huh... masuk lift tekan sendiri!

 agaknya broken glassnya kena potong besar2, so bila nanti kita potong jelly tu nampak la cantik macam Sonia tu punya kan.... tak per lesson learnt, len kali kalau nak buat lagi kena la ingat yang tu...kalau nak tengok tuan punya resepi yang cantik tu g la kat link yg kak rose dah bagi tu ya...


meh kak rose kongsikan resepinya kat sini.... tq Sonia for the recipe.

Broken jelly
2tsp agar-agar powder
65g caster sugar
400ml water
Food colouring-Blue, Green, Orange, Red 
Method
  1. Mix all ingredients except food colouring in a small pot, bring to boil over medium heat.
  2. Equal divide into four portion and pour into individual containers and chill for 2-3 hrs or till harden.
  3. After chilling, cut them into blocks, place them in a larger container or pan.
 
oren n merah dah jadi macam satu kaler pulak....agaknya kalau buh warna kuning lagi standout kot.

Condensed Milk jelly
2tsp agar-agar powder
400ml water
6tbsp condensed milk or sweetened cream 
Method
1.     Mix all ingredients in a small pot, bring to boil over medium heat.
2.     Pour condensed milk jelly into broken glass jelly, gently stir them to mix well.
3.     Chill in the fridge till set, cut and serve.

hari hujan pun laju jer makan jelly ni....

5 comments:

fazianbatrisyia said...

cantik...
dah lama nak cuba..tak terbuat lg

Kak Rose said...

fazianbatisya,tengok sangat cantik tu yg buat teruja sangat nak mencuba...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Saya tengok pun dah teruja kak rose... cantikkkk sangat ... menjadi tu kak rose :)

Kak Rose said...

Yati, memula tu ingat susah nak buat.... mudah je rupanya!

Anonymous said...

Salam, Saya telah cuba resipi ni...memang cantik sangat. T. Kasih.