Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, September 7, 2014

Yang ni lagi la teringin nak makan....

bekpes pagi semalam. lontong pebret sepanjang masa, tapi kerajinan tidak lah ada nak buat selalu... dua hari lepas teringin nak makan soto, lepas tu teringin nak makan lontong pulak dah.... dah baik dari demam dan batuk ni macam2 pulak keinginan tekak ni.... maklumlah masa raya tu mmg tak dapat makan juadah raya.... makan bubur nasi ala ala mek d jer hari2 for almost 3 minggu, sampai naik jemu dibuatnya! tapi sebab nak cepat elok pakej batuk tu kena lah tahan segala menu raya yang sedap2 tu.... sabor jer la!

so sekarang ni time nak balas dendam lah kiranya.... masak apa yang terasa nak makan, walaupun masih beringat2 takut nanti batuk tu datang balik naya jer kan...tapi bila dapat lontong ni, 2 pinggan habis at one go.... kemaruk sungguh kan. tak per la, minggu depan g birsk walk pulak, bakar lemak tu. aci tak macam tu?

 gigih lah pepagi lepas subuh masak kuah lodeh ni dengan sayur mayur apa yang ade je.... kubis, carrot, tempe yang wajib ade, soon, udang n udang kering... jadilah untuk lepas kan ngidam nak makan lontong dengan kuah lodeh ni. buat jugak sambal tumis....n rebus telor. nasi impit dah siap2 rebus awal2 lagi... by 9.30 dah ready, boleh ngap dah!

 rendang daging leftover, just panaskan n ready to serve.

 memang nikmat sungguh dapat layan lontong pebret ni.... bekpes n lunch pun makan lontong je... berpinggan2 pulak tu. sementara ade, makanlah sampai jemu.... esok entah bila pulak nak buat lagi kan!

Alhamdullilah, kenyang sudah. bekpes pun boleh bertambah2.... kuah pun sampai kering kat pinggan, puas ati dapat makan.... habis sudah utang masa raya tak dapat makan! dan ada satu lagi yang belum dapat nak merasa.... laksa johor, ahhhhh!!!! kecur sudah air liur!

3 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Hahaha kes balas dendam la ni kak rose... saya tengok pun dah macam teringin balik wlpn dah balun masa raya tu hari ehe ;)

Kak Rose said...

Yati, raya ari tu mmg x dapat merasa semua ni. sekarang melantak sakan!

AZNI BINTI MAT ISA said...

Assalamualaikum kak rose,
sedapnya lontong dan soto. betul,kalau dah teringin sangat,memang boleh jadi. sedapnya!