Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, November 1, 2013

Apam belang

selamat petang dan salam satu november.... dah petang sangat baru dapat mengadap menda ni... pagi tadi ada jemputan yasinan kat rumah jiran taman ni, balik dari yasinan ziarah kawan yang baru kuor sepital jadi balik pun dah menjelang tengahari....hujan pulak selebat2nya dengan kilat n guruh yang sangat kedebooommmm, off kan unifi la kan.... kang dibuatnya kilat tu strike kat situ dah naya dibuatnya...cari jalan selamat, so x de la ngadap komputer, rehat jugak frozen shoulder ni dari asik mengetik kibod n mouse!

buat apam belang ni semalam lagi....teruja sangat bila nampak kecantikkannya kat blog masam manis tu, so gagahkan diri nak buat la...walaupun rasa n texturenya sangat sedap n lembut, x kan dapat buat secantik ita punya tu.... huwaaaaa....tp mmg sedap, x rugi mencubanya. sila ke blog ita kalau nak tengok keayuan apam belang ni ya.....

mintak izin kak rose kopi kan kat sini resepinya ya...mekasih semua yang kongsikan resepi ni.

APAM BELANG
by: Shamama
sumber : Ucu Faridah

4 biji telur 
2 sudu teh ovellet 
1 sudu teh esen vanila 
300 gm tepung gandum 
220 gm gula halus 
250 ml santan kara (shamam guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air) 
1 sudu teh baking powder 
pewarna

Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)

2 comments:

Eray Majid said...

seronok tengok orang buat kueh cantik2

diriku tak reti...makan je terer

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/11/ketagih-rokok-vivix-buat-nafsu-hilang.html

suri solehah said...

baru tadi duk ingat nk makan apam..hari ni buka blog tgk ada kt dapur akak..suri mintak izin kopi resipi ye kak