Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, September 10, 2013

Ayam bakar halia

 salam dan selamat petang.... ni la akibat kalau dah malas sangat nak mengupdate rumah ni. ayam yang nak ditepek kat sini pun dah lama tinggal gambar jer.... masak minggu lepas, masa anak masih kat rumah cuti semester ari tu, dia yang request nak makan roasted ayam ni...mama pun buatlah mana yang mudah2 jer bersama dengan pelakun tambahan yang semuanya home made. rajin la konon nya. kak rose kongsikan kat sini resepi ayam panggan ni ni ya, mekasih pada Ummi yang share resepi ni.. banyak kali dah buat resepi mudah ni....makan dengan home made potato wedges resepi kat sini dan coleslaw bersama fresh salad, cicah dengan cili sos dan back pepper sauce dari lebihan lemak ayam....semua ubat untuk gumuks kan....

Bahan Utama:-

  • 1 ekor ayam (saiz sederhana) (kak rose 3 keping whole leg jer)
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan Kisar:-
  • 4 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
  • 1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
  • 3 tangkai cili merah
Cara Memasak:-
  1. Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. (*akak guna 4 ketul peha ayam saiz besar).
  2. Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*akak perap 2 jam).
  3. Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh...) - kak rose terus jer bakar dalam oben
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar).
  5. Hidangkan bersama salad dan timun.

1 comment:

salimah said...

assalamualaikum..

nmpk menyelerakan sungguh ayam tu.. =)