kuih bakar ni buat petang semalam, konon nak bawak g rumah kawan yang buat open house, tapi rupa kejadiannya sangatlah hazab, dengan hangit yang bertompok2 terus lah jadi menu minum petang kak rose n jiran sambil gebang2 petang....
resepi kuih bakar ni kak rose amik kat sini, mekasih ya.... dan mintak izin nak kongsikan kat sini lak ya...
bahan-bahannya:
260gm tpg gandum,
240gm gula,
300ml santan,
500ml air,
3 biji telur,
1 sudu paste pandan,
1 sudu teh esen vanila,
2 sudu besar minyak sapi,
1 sudu teh garam dan bijan untuk hiasan
Cara-caranya:
Satukan tepung, gula, air. Kacau rata. Kemudian masukkan santan, paste pandan, telur, minyak sapi, esen vanila dan garam.
Kacau lagi~
p/s: sementara tu, lenserkan loyang dengan minyak sapi dan panaskan loyang di dalam oven lebih kurang 5 minit. Biarkan minyak sapi tadi mencair.
Keluarkan loyang dari oven dan tuangkan adunan ke dalam loyang yang panas tadi. Bakar hingga masak dengan suhu 180C-200C. Lebih kurang 1 jam~
p/s: bila kuih separuh masak, tuangkan bijan ke atasnya dan sambung bakar lagi.
4 comments:
Sedapnya dpt minum ptg kuih bakar ni kak rose...
Yati, lagi sedap bila dapat gebang2 dengan jiran2... he he he
sedapnya...
sedapnyer
Post a Comment