Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, September 19, 2013

Yearly check-up....

 
  salam dan selamat pagi kawan2 semua.... harap2 semuanya berada dalam keadaan sihat2 saja ya....kak rose ni baru je elok dari runny nose yang teramat sangat... rasa macam nak tercabut hidung dibuatnya. bila dah kena 2 kali cetirizine, ha tau dia nak stop terus... tp mengantuknya ya Rabbi la kan...nak tido pun x leh sbb masa tu la ada orang datang nak cat rumah pulak...terpaksalah tahan je kan..
 
  dan ni dia keputusan ujian darah yang kak rose buat 2 minggu lepas.... dah dekat2 nak senja ni kenalah jaga kesihatan diri sendiri... selain dari briskwalk pagi2 yang dah x buat sejak2 demam n runny nose tu kena jugak check apa2 yang patut...terutama kolesterol tu kan.. tengok kat atas tu, yg ada bintang2 tu le yang x bagusnya. nampak sangat x jaga makan. ya lah baru abes raya dengan segala lemak2 makanan, mana x nya naik LDL kolesterol yang jahat tu, tapi nasib baik yg HDL pun bertambah, jadi boleh balance kan...tu doc kata la.  apa pun sendiri kena ingat la!


dan pagi pagi hari sebelum nak bekpes kena cek bp dulu....

 tiap tiap hari bekpes toast n jam cam ni... susu omega tu pun baru nak stat minum balik selepas tinggalkan masa sibuk berhari raya dengan segala macam juadah... bila dah tengok kadar kolesterol tu, semangat la nak minum balik, tapi yang oats tu entah bila nak mulakan... rasa cam x lalu nak telan lak...nampak gaya kena paksa kalau nak turunkan ldl yang jahat tu!

selamat bersarapan dan jaga kesihatan ya kawan-kawan.... kiranya entry ni untuk galakkan kawan2 semua untuk buat check-up dan monitor kesihatan kita. bak kata orang "prevention is better than cure" kan....

2 comments:

fazianbatrisyia said...

bagus akak mengingatkan. yg baik harus dikongsi bersama...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Betul tu kak rose, kena jaga pemakanan... bab minum susu tu saya susah sikit... tapi kena paksa juga ni..