Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, September 27, 2013

Cucur kurma

 salam hari Jumaat penghulu segala hari buat kawan2 semua. kesian pulak kurma yang terbiar lama bertapa dalam fridge ni, meh kita jadikan kudapan petang2 bersama secawan teh panas...kurma yang ni mmg lembut sangat, jadi bila goreng tetap lembut n sedap. resepi yang kak rose kopi dari sifu masak tersohor Dapur gee-hut. mekasih share resepi ni ya. izinkan kak rose sharekan kat sini lak...kak rose buat banyak biji, so pandai2 la ejas bahan2 tu...


Resepi cucur kurma

10 biji kurma (dibuang biji)
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
Sedikt marjerin
Garam dan minyak masak

Bancuh tepung, garam dan marjerin.  jadikan batter seperti tepung goreng pisang.  biarkan pekat sedikit.  Celupkan kurma dengan batter dan goreng garing.  Angkat dan sedia untuk dihidang.

dah buang biji n ready untuk digoreng.....

2 comments:

adda syuhada said...

sedapnya kak rose...boleh cuba ni...

Bbwana adienia said...

uniknya cucur tu kak rose..cucur kurma..menarik!