Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, April 2, 2013

Camner nak ikut nasihat doctor?

 salam tengahari semua…. dah lunch ke semua? ni la lunch kak rose ari ni… baru balik dari health talk pagi ni, doctor tu bercerita tentang pyramid makanan dan kebaikkannya… masa dengar tu bukan main ya jer… macam semua nak ikut lah cara pemakanan cam tu….semuanya kena amik yang berkhasiat n no lemak2, no minyak2….dapatkan BMI yang ideal. banyakkan sayur2an n buah2an. banyakkan minum air masak, no minuman manis.... tp hakikatnya balik rumah terus keluarkan ayam goreng segera dan mengadaplah dengan seleranya… dalam gambo ni ada dua ketul jer... pssstttt!!! malu sebenarnya nak letak sampai 3 ketul, nampak sangat pelahapnya kan?


 

 nasib baik ada jugak stok buah2an ni... dapatlah jugak nak membalancekan ayam goreng yang berlemak2 tu....sebaiknya amik buah2 dulu baru makan yg main meal, tp dah terbiasa amik buah last sekali.... camner la nak ikut pesan doktor ni kan.... lantak la labuuuu!!!

persimmon + green kiwi - mmanis + masam

3 comments:

JaSSNaNi said...

hehe.. nama je ngaku depan doktor.. macam2 iye je.. last2 balik umah ikut kata hati gak.. same la kita.. nyam nyam.. buah tu nampak sangat menggiurkan..

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, lama ta'jumpa. How you doin'?
Yes, kita kena jaga sikit what we eat....
Kak Rose, minum Chinese Green tea lepas every meal. Bring in a tupperware to office, minum bila thirsty.

Chinese green tea not only refreshes you, but helps take away the oil from the foods we eat.
As well good for slimming, and also helps prevent many kinds of cancer too.

Try minum lima ke enam cups a day, sejuk ke panas pun boleh. My wife and I minum 5, 6 a day.

If you not sure which one to buy,
try these, they some of the best.
1/ Lung Ching, Dragon Well green tea. (Chinese emperors used to drink this)
2/ Pi Lo Chun.

3/ Temple of Heaven Special gun powder. Ha ha, don't worry, it will not meletup bila minum...but the rolled leaves look like gun powder, hence the name.
4/ Japanese Sen Cha green tea.

I drink these 4, alternately....every dy.
Try them, Kak Rose...you'll feel young too.
Have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

li said...

Ayam goreng Kak Ros nampak sedap.
Kalau makan ayam goreng sekali sekala tak jadi masalah janji sentiasa makan makanan yang berkhasiat dan pelbagai jenis.

Bukan semua lemak yang tak sihat dimakan. Ada lemak yang boleh dimakan dalam kuantiti yang sedikit. (Eat a wide variety of nutritious and natural foods in moderation)

http://www.naturalnews.com/039111_dietary_fats_brain_health_facts.html

http://preventdisease.com/home/tips47.shtml

http://www.naturalnews.com/036858_cooking_oils_health_red_palm_oil.html

http://www.naturalnews.com/035674_health_myths_saturated_fat.html

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/12/28/what-you-dont-know-about-fats.aspx