Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, April 26, 2013

Bone screening test

 camni ler nak buat bone screening tu.... 
pinjam cik google nyer gambo

salam semua.... ni citer semalam sebelum bertolak balik kampung. g buat bone screening test,  nak tengok what is the result for my bone mineral density.... mmg dah agak dah mesti lower than the normal punya lah sbb mmg x suka minum susu dan faktor umur jugak la kan.... dah dekat nak senja ni penyerapan kalsium pun dah berkurang tambah lagi mmg dari dulu x suka minum susu. dan sekarang ni pun cuma minum susu omega, sehari sekali jer, tu pun banyak kali yg terlupanya... suppose nak kena amik at least 3 gelas sehari... nak buat camno kan...

and the result.... lower than -2.5. mmg dah ketogori osteoporosis lah ni.... reading yg sepatutnya....
 
  • +1 to -1 means your bones are considered normal
  • -1 to -2.5 means you have osteopenia, or low bone density
  • -2.5 or lower means you have osteoporosis
Each decrease by one point indicates bone loss of 10 to 15 percent.

so dengan beria berjanji pada diri sendiri... akan ambil susu 3 gelas sehari, rajinkan diri berbrisk walk dan ambil makanan yg sihat2 jer.... itu janji boleh percaya ker? sendri mau ingat la kan!


dan bli jugak supplement ni.... untuk tambah kalsium. jadi konpius pulak, sbb derang yg buat check-up ni kata amik supplement ni adalah lebih baik dari minum susu. tp penjual susu kata sebaliknya pulak. camner tu. marketing strategies? bisness mmg macam tu ker? tambah konpius otak kepala kak rose yg dah kekurangan kalsium ni! adeiiiii!!!!

2 comments:

Bbwana adienia said...

salam kak rose,

bagus jugak dapat buat bone screening test ni kan..sekurang-kurangnya dpt menyedarkan kita tentang pentingnya menjaga kesihatan terutama tulang kita ni..

li said...

Betul cakap Kak Rose ramai penjual suka cakap banyak sampai buat pelanggan 'confuse'. Yang penting kita perlu buat keputusan sendiri mengikut keperluan diri sendiri.

Terdapat banyak sumber kalsium selain daripada susu.

http://saveourbones.com/osteoporosis-milk-myth/

http://www.livescience.com/9682-milk-myth-body.html

http://bestnaturalfoods.com/osteoporosis_prevention.html

http://www.sparkpeople.com/resource/nutrition_articles.asp?id=1061

http://yogauonline.com/yogatherapy/news/almonds/453020211-5-best-natural-sources-calcium-for-healthy-bones