Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, November 30, 2012

7 Kalimah yg baik untuk diamalkan

Salam hari Jumaat yang mulia dan kak rose nak sharekan apa yang kak rose baca ni untuk kita semua amalkan.... semuga dengan perkongsian ini akan membuat kita mendapat keberkatan dari Nya. Insyaallah.
7 kalimah untuk diamalkan

Sabda Rasulullah SAW
“Barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan di muliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampunkan dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan.”

  1. Bismillahirrahmannirrahim (Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani) –  pada tiap2 ketika hendak mengerjakan/melakukan sesuatu.

  1. Alhamdullilah ( Segala puji bagi Allah SWT) – pada tiap2 sesudah/selesai melakukan sesuatu.

  1. Astaghfirullah hal azim ) ku memohon keampunan kepada Allah lagi Maha Agung) – apabila tersilap mengatakan sesuatu yang buruk sama ada sedar atau tidak sedar, sengaja atau tidak sengaja.

  1. In shaa allah ( Dengan izin Allah SWT) – apabila ingin atau berniat melakukan sesuatu pada masa akan datang.

  1. Laa haula wala quwwata illah billah (tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata) – apabila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.

  1. Innalillahi wainna ilaihi raji’un (sesungguhnya dari Allah ia datang, dan kepadaNya jua ia kembali) – apabila menerima sesuatu musibah atau melihat kematian.

  1. La ilaha illa Allah (tiada tuhan melainkan Allah SWT) – bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak-banyaknya. Amalkan selalu muga-muga kita tergolong dikalangan orang-orang yang terpilih oleh Allah.


No comments: