Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, November 7, 2012

Crepes n apple untuk bekpes

nampak resepi ni dah agak lama dah n teringin sangat nak makan... tp apakan daya tangan x kuat untuk nak dice the apples tu... tp bila ari ni mmg dah kehabisan roti, gagahkan diri n tangan mendadu apple ni.... 2 biji je pun, cukup untuk sarapan pagi ni.... mekasih pada zarin yg sharekan resepi ni, kak rose kopi ya....

ingredients
  • 1 cup all-purpose flour
  • 2 eggs
  • 1/2 cup milk
  • 1/2 cup water (kak rose tambah another 1/2 cup)
  • 1/4 teaspoon salt
  • 2 tablespoons butter, melted

Directions
  1. In a large mixing bowl, whisk together the flour and the eggs. Gradually add in the milk and water, stirring to combine. Add the salt and butter; beat until smooth.
  2. Heat a lightly oiled griddle or frying pan over medium high heat. Pour or scoop the batter onto the griddle, using approximately 1/4 cup for each crepe. Tilt the pan with a circular motion so that the batter coats the surface evenly.
  3. Cook the crepe for about 2 minutes, until the bottom is light brown. Loosen with a spatula, turn and cook the other side. Serve hot
 
 gamba lama yg kak rose buat untuk apple crumble dulu.

2 biji apple – diced
1 tbsp sugar
1 tbsp butter
a pinch of nutmeg powder n a pinch of cinnamon powder
(kak rose tambah sedikit kismis )
put everything in non stick pan until the apple pieces are soft (ala2 mcm nk taruk dlm appie pie filling tu)

apples dah ready untuk dingap bersama lempeng tu.... sweet, crunchy n yummy!

bekpes pagi ni.... 3 keping sekali ngadap jer....

7 comments:

faa.rosli said...

kalo xisi nutmeg n cinnamon powder tu xpe x??xminat laa..nak ganti pe ye?heheh

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bekpes yg sedap tu... pagi sok kami 3 orang datang boleh kak rose hehhehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh kak rose biru mata hitam ku.. kekekeke... nampak sedap sgt kak.. healthy breakfast lagi ni... belum kuat ya tangan akak? moga cepat baiknya ye...

Kak Rose said...

faa, x tau la pulak... tp dengan powders tu mmg bau sangat harum jadinya. x tau camner nak explain he he he

Kak Rose said...

yati, boleh jer... kak rose buat cekodok lak, cicah sambal kicap jawa pulak...

Kak Rose said...

Madiha, he he he... macam lempeng pekak jer pun... cuma gandingannya tu yg buat tambah umph!!!

tangan mmg rasa x kuat lg... tp mmg x leh nak jauhkan diri dari ngadap komputer. seksa kan!

kasihredha said...

Sedapnya kak
Pinggan tu cantik lah kak