Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, November 23, 2012

Roti sosej goreng

 simple n mengenyangkan... bila dah petang, mula la tercari2 resepi untuk juadah minum petang pulak.... bile teringat ada bli sosej, terus je la cari resepinya.... dan yg paling mudah tengok kat images, mana gamba yang memikat mata tu la yg akan dicuba... tp yg paling penting mesti nak yg mudah2 jer membuatnya. so ni la hasilnya, roti goreng sosej, juadah untuk minum petang aka dinner sekali. senang keja kan!

hasil dari cik google yg carikan, singgah kat sini, macam2 resepi roti n pastry ada... mekasih share resepi ya. mohon izin nak kongsikan kat sini lak.


Bhn2:
4-6 keping roti
2-3 sosej (ni saiz besar so mommy belah dua; kalau hat cam di Malaysia tu, skpg roti guna 1 sosej)
- rebus dulu sosej2 smpai masak
1-2biji telur, pukul dgn garpu bersama2 dgn sedikit garam

rolling pin
sdikt myk/butter untuk menggoreng

Cara:
1. Ambil 1 roti, lenyekkan dgn rolling pin sampai leper. Buat abis semua roti.
2. Panaskan myk dlm non-stick frying pan dgn sedikit myk/butter.
3.Utk sekeping roti, letakkan 1 sosej then gulungkan. Pd hujungnya itu, lekatkn guna telur td. Boh sket je. Dh lekat sket then lumurkan roti dgn telur.
4. Goreng dlm kuali td dgn api kecil. Selalu roll-kan supaya serata roti masak. Siap.
dh boleh dh makan....:)

enak dinikmati dengan sos cili bersama secawan nescafe panas2

11 comments:

JaSSNaNi said...

petang ni nani singgah umah kak rose ye.. jangan abiskan roti sosej tu tau.. hihihihi.. :)

suri solehah said...

Mmemangkan kak...dkt nk sampai waktu mkn mulalah duk pikir nk masak apa.... :-)

tun_telani said...

senang dan sedap!

mamawana said...

cedapnyerrrrrrrrr

Sue Sue said...

Hi Rose,
I am Sue from the blog www.cookingmomster.com

I would like to invite you to participate Maggi Blogger's Contest "Good To Great" Campaign and you stand a chance to win a family holiday to Legoland worth RM1,500. Do check it out at my blog and if you require further details, please feel free to drop me an email.

Kak Rose said...

Nani, roti ngan sosej ade la... kena maska sendiri la nampak gayanya!

Kak Rose said...

Suri, tu la nak makan tp x tau nak wat apa... poning kan jd orang dapur ni.

Kak Rose said...

Tun, tepat sekali!

Kak Rose said...

mamawana, makan panas2 mmg best!

Kak Rose said...

Sue Sue, tq for the invitation and I'll look into it ya.

Cik Mashi said...

Kak rose...nk tnye...
3.Utk sekeping roti, letakkan 1 sosej then gulungkan. Pd hujungnya itu, lekatkn guna telur td. Boh sket je. Dh lekat sket then lumurkan roti dgn telur.
Ape maksud lekat gune telur pd hujungnya tu? Xphm..... :(