Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, November 29, 2012

Potato lyonnaise

 sejak pertama kali makan menda ni mmg rasa nak lagi dan lagi dan lagi... tu yang buat berulang2 dan tayang jugak berulang2.... sedap la pada tekak kak rose ni. mmg la kan, sendiri masak, sendiri makan dan sendiri jugak kata sedap. kalau tidak x kan berulang2 membuatnya kan...

resepi dari sini dan kak rose kongsikan untuk sapa2 yang nak mencuba....

2 lbs potatoes (kak rose guna jenis russet potato)
2 tbsp. butter
1/2 tsp. salt
1/4 tsp. pepper
1 1/2 cup. slice onion (kak rose buh 2 biji)
1 tbsp. olive oil (kak rose tambah 1 sudu lagi!)
1/4 cup chopped parsley (yg ni kak rose x dak!)

peel n halve potatoes, steam them until tender, approximately 10 minutes
cut potatoes into 1/4 inch thick slices (kak rose slice dulu baru steam it... kejap jer)melt butter in large skillet. add potato slices n cook for 15 minutes, shaking pan periodcally
after 10 minutes, add salt n pepper, turn potatoes
in a small skillet, saute onion in olive oil until browned
add onion n parsley to potatoes n cook for another 5 minutes

menda ni actually side dishes jer tp pada kak rose dah boleh jadi main meal... untuk lunch tadi, sepinggan penug ni mmg kenyang la...dan untuk bahan2 sampingan tu, apa pun boleh letak, asalkan sedap pada selera memasing la ya... yg ni kak rose gandingkan dengan sosej ayam, brokoli n carrot juga cherry tomatoes

1 comment:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam kak rose,

Boleh cuba resepi ni utk anak-anak saya yg suka sangat makan sosej tu :)