Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, November 14, 2012

Nasi ayam penyet - lunch semalam.

 Nasi ayam penyet untuk lunch semalam... he he he dah jadi baja pun nak jugak tepek kat sini.  actually nak buat entry semalam jugak tp kan dek geramkan orang kabinet tu, terus tutup segala intenet n komputer g jenjalan cuci mata n poket kat Sogo lagi bagus kan.... ramainya maknosia bershopping macam kita pulak yg nak berhari raya.... maklumlah sale penghujung tahun dah bermula...

sambal ayam penyet yang sedap, pernah jugak buat sambal ni digandingkan dengan nasi lemak. mmg mabeles. kalau nak tengok resepi untuk complete set of nasi ayam penyet ada kat sini ya, kak rose ada tepek dulu... mekasih pada Ijan yg share resepi asalnya.

salad dan ulamnya.... timun jepun, tomatoes n daun salad... fresh from the kedai. x dayo la den nak nanamnya sendiri. kalau makan kat kedai derang bagi kacang panjang n kobis untuk ulam2 tu.

another bahan sampingan untuk nasik ayam penyet tu.... tauhu n tempe goreng... apa rasional ada gandingan tauhu n tempe dalam set nasi ni pun x tau... apa pun mmg ngam je makan ngan nasi tu.

 ayam yg direbus n bakar .... tp tergeseng pulak dah.... lantak lah labuuuuu. kalau ikut menu asal,  perap ayam tu dan goreng, tp kali ni kak rose panggang dalam magic pan jer... nampak pucat jer kan. pada kak rose yg digoreng lagilah sedap... mmg pun yg berminyak n berlemak tu la yg sedap kan!

the soup.... hirup pun  sedap gak.
dah siap semua bahan2 sampingan untuk nasik ayam penyet, resdy untuk dingap!

10 comments:

myda_ahmad said...

salam kak rose..
saya memang gerammm tang sambalnya tu...wow!mesti sedap giler...

Kak Rose said...

myda, mmg sedap tau. makan ngan nasik lemak pun best gak!

Bicara Kak Noor said...

aduh terus lapo tengok kan sambal dan segala macam hidangan tu jom nak kena keletung keletang kat dapur ni lepas ni dpt sambal macam ni pun best gak ni heee

Kak Rose said...

Noor, selamat bersilat kat dapur ya... x rugi buat taw!

JaSSNaNi said...

amboiii.. sedap tul makan..
ayam penyet mmg sedap..

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

lepas ni boleh cuba buat sendiri..hee..thanks..

norlieharumaini said...

datang bawa tware ni.. ada lagi x..

Kak Rose said...

Nani, buat sendiri baru puas makan... ya la ikut tekak sendiri, mesti nak yg sedap je kan.

Kak Rose said...

Emma, mmg boleh sangat. x la susah mana, bahan pun mudah je.

Kak Rose said...

norlieharumaini, alamak tinggal bekas je la....