Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, December 1, 2012

Sarapan pagi 1st Dec.

Asalamualaikum dan salam awal December buat semua.... dah petang ni nak jugak tepek sarapan pagi tadi. merajin kan diri buat fluffy pancake ni sbb kehabisan roti la.... malas pulak tu nak keluar cari bekpes.... so godekla pancake ni, sudahnya dekat kul 10 baru dapat bekpes....


kak rose buat 2 adunan dari resepi ni dan dapatlah 7 keping pancake yg tebal n gebas gebus ni... resepi dari nor secubit garam dan pernah buat dulu kat sini mekasih ya nor, sekali lagi kak rose tepek kan kat sini.

FLUFFY PANCAKE
source: Allrecipes
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda ~ k.nor letak secubit jer
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional
 
 sedap dinikmati bersama madu n strawberry jam

Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.

14 comments:

faa.rosli said...

waaaa..mcm omputih punye bekpes

asmah yusof said...

bestnya kak nor....mmg gebus :))

K.Nor said...

woww kak rose.. very de gebus tu :)

Qasey Honey said...

wow kak Rose...gebus n tembannya pancake tu..

kasihredha said...

Sukeeeee
Tp selalu beli je kak

azieazah said...

Wahhhhh elok bulatnya pancake tuh! Kagumnya saya.

Kak Rose said...

faa... bekpes jer. mata ttp hitam jugak!

Kak Rose said...

asmah, kak rose la. yg gebus gebas

Kak Rose said...

QH, kalau tuan punya resepi tu buat lg lak geram tengok...

Kak Rose said...

Nor, mmg dah stick to this recipe kalu nak wat pancake... mmg best!

Kak Rose said...

kasih, bli pun x pe, asal dapat makan kan

Kak Rose said...

azie, guna koli kecik bulat saiz cenggitu, jadi sama la bulatnya!

Mas said...

salam...

wahhh...gebunya nmpk pancake akak. terliur tgk!

fuzidss said...

gebu sungguh