Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, October 4, 2012

Lempeng pekak di pagi hari...

salam pagi khamis semuanya.... sambil brisk walk pepagi td sambil pk2 nak bekpes dengan apa agaknya.... nak jugak tuko2... asik2 toast n butter+jem. dan yang paling senang nak menyediakan, lempeng pekak ni. entah kenapa namanya lempeng pekak pun x tau kenapa. asalkan tuan yg buat n nak makan x pekak sudahla kan... lempeng pekak cicah dengan sambal tumis mmg best sangat pada tekak jawa kak rose ni... bekpes sambil melayan hati yg takut2 menunggu 16th Oct tuh... tp habis je 3 keping tu! takut ape ke nama cam tu? entahlah!

resepi asal dari CMG. mat, kak rose cnp resepinya ya. mekasih share resepi n nama lempeng ni. he he he

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum
1/4 camca teh baking powder (optional)
1 1/4 cawan air
2 camca besar minyak masak
Garam secukup rasa
Sambal tumis sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali sambal tumis, kacau rata dengan whisk, atau masukkan dalam blender dan kisar halus. Biar 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, lenser sedikit minyak masak, mat cuma sapu permukaan pan tu dengan paper towel bersih yang dicelup dalam sedikit minyak. Bila panas, tuang 1 senduk bancuhan lempeng, ratakan.
  3. Bila bahagian tepi nya kelihatan mengecut dan renggang dari pan, berhati2 terbalikan dan masak hingga perang keemasan, pada kedua2 bahagian. Alih dalam pinggan dan lakukan kaedah yang sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis....

10 comments:

HALAMANKU said...

Salam kak Rose... amat mengujakan bila baca tajuk n3 lempeng pekak.. dah lah ermani peminat lempeng he he he kubaca teliti.. nama jek upanyer.. aperpun makan lempeng ngan sambal tumis ikan bilis memang terbaeklah kak... he he he

Sheila Shafeareen said...

salam kak hem sdp ni suka mkn lempeng cicah sambal...kenyang sampai tegahari...teringat kecik2 dulu nenek rajin sajikan lempeng waktu petang ....

JaSSNaNi said...

tadi dok fikir2 camne lempeng ni dapat nama pekak.. sian dia.. hua hua hua.. tapi sedap cicah sambal tu.. pekak pun pekak la... janji best.. ! hehehe

Bicara Kak Noor said...

pekak pun pekak lah janji kenyang sedap tu ada sambal tumis lagi esuk lusa mesti kak noor buat jugak ni eeee

Yatie said...

simple tapi sedapkan K.Rose, pagi ni pun yatie wat lempeng..makan dngn sambal sardin..yummyyyyy....

Mas said...

simple dan sedappp...
suka...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Hahahaha kak rose tajuk entri buat saya teruja nak tahu apa itu lempeng pekak.. :D

Saya juga peminat lempeng.. dah lama tak makan lempeng pisang mak buat... rindunya :))

p/s akak singgah lah blog saya, saya tunjukan imej auralife tu :)

Marsita yahya said...

Tapi kalau sambal tu pedas mmg telinga boleh pekak sekjp.

zawani yusoff said...

Hehehe kelakar lak dgr name lempeng tu.....sudi2 kan jenguk blog sy ye..tq:)

Qasey Honey said...

tajuk yg mengujakan..hehehe..

xpe la pekak..janji sedap...QH mmg suka mkn lempeng..lebih lg bile dimakan dgn sambal tumis..walllaaa