Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, October 8, 2012

Deep fried beancurd meat rolls

 terasa sangat teringin nak mencuba buat kudapan yang chinese style ni. nampak macam mudah, buat inti n gulung je kan.... tapi adoyai!!!! realitinya, keras tangan kak rose mmg x pandai nak buat.. 3 keping skin beancurd lebar2 yang kak rose rendam hanya boleh dapat 2 gulung ni jer... yg lain habis koyak rabak... x tau apa sebab, bila angkat nak tos tu la dia koyak sket2...dan bila menggulung lagi lah lebar koyaknya... nak terkeluor isi perut. apa lagi, cik tong la peginya! terlalu lama rendam ker? entahlah.. tp bila dah goreng mmg sangat rangup kulit dia... krup krap krup krap gitu.

Ngoh hiang aka beancurd rolls... tp kak rose nyer ni dah x leh nak panggil ngoh hiang sbb x guna serbuk tu... manalah kak rose nak cari kan... so kak rose guna je mixed spice powder. rasa sangat meaty tp agaknya kalau guna serbuk ngoh hiang tu mesti lain rasanya kan.... kita buat dia, so pandai2 la ejas dengan bahan yg kita ada kan... resepi asal kak rose amik dari Sonia Nasi Lemak Lover.... so sapa yang nak cuba resepi yg x derhaka boleh ikut ni ya...

Chicken Ngoh Hiang (deep fried beancurd rolls)


350g chicken breast, dice to very small (do not chop)
1/2 onion, chopped
30g carrot, chopped
4 water chestnuts, chopped  (x dak, so kak rose gantikan dengan sebiji kentang)
Chinese parsley, chopped (x dak jugak, gantikan dengan celery)
1 biji cili merah, chopped - yg ni kak rose tambah


3pcs beancurd skin , soften in water, wipe off the water, cut to half

1tbsp light soy sauce
1tsp salt
1tsp Chinese five -spice powder (kak rose guna mixed spice powder)
White Pepper
2tbsp cornstarch/tapioca flour
1tbsp water

Method
1. Mix all ingredients in a mixing bowl except beancurd skin, mix thoroughly till thick paste. Set aside to marinate for 1hour or more.
2. Spoon meat mixture onto each sheet and wrap tightly and seal the end with some flour that mix with water.
3. Deep fry in hot cooking oil over medium low flame till golden brown.
4. Serve hot.

sudahnya, kak rose punya beancurd meat rolls dah jadi popia jer.... nasib baik jugak ada belen kulit popia ni jadi penyelamat.... kalau tidak maunya inti tu jadi cekodok je! haishhhhh!!!

14 comments:

JaSSNaNi said...

betul tu kak rose.. kalau tak de kulit popiah tu.. entah2 tak jadi cokodok.. tapi masuk cik tong.. sedap gak popiah tu.. crispy je kan.. nani suka makan popiah skrg ni.. :)

izahdaut said...

errr... menda alah ni tak reti saya nak buat, makan jek pandai. hehehe

Anonymous said...

Salam, Kak Ros, kulit ngo hiang tu , lap aje dgn tuala basah, tak perlu di rendam. Patut lah koyak rabak....hehehe

Kak Rose said...

Nani, nasib baik ada kulit popia tu, jd cik tong x dapat la intinya!

Kak Rose said...

izah, nampak senang tp bila buat cam tu la jadinya...nampak gaya len kali kalau nak makan kena bli jer!

Kak Rose said...

Anon, tq for the tips...

masa nak gulung tu kak rose dah lapiskan dengan kitchen towel atas bawah nak bagi kering, tp ttp jugak bertambah koyak...kena blaja lagi ni!

Sari Yusa Ibrahim said...

dapat juga dua batang, kalau saya entahnya semua ke tongsampah.. hehe

Liza said...

mmg menarik, tp rintangan harus ditempuhi ye kak rose...hihihi
Liza tak pernah lg try buat cmni, kompem tak mnjadi la....ekekeekeke

Qasey Honey said...

slm kak Rose..nmpk sedap...tp sama la Qh mcm Izah...buat mmg xgeti...utk makan xde masalah..hehe

Kak Rose said...

Sari, td dah nak buat jer cekodok.. nasib baik teringat kulit popia... selamat jugak inti tu.

Kak Rose said...

Liza, rintangan yg x berjaya diharungi! jadila dapat 2 batang tu, buat lepas kempunan!

Kak Rose said...

QS, sama la kita pun, pas ni bli je la!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah! dah kira hebatlah kak rose, berani mencuba, kalau yatie penyudahnya makan gitu jelah dengan sudu hahaha :D

Kak Rose said...

Yati, bean curd rolls dah jadi popia he he he