Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, September 17, 2012

Ni yg buat kak rose bz.....

soto ayam yang disediakan dengan kasih sayang... so itulah namanya!

Alhamdullilah, segalanya dipermudahkan.... tugas kak rose nak menyediakan menu untuk jamuan sambutan Aidilfitri tempat keja encik hubby. nak sediakan satu menu jer pun, tp sibuknya mengalahkan nak buat kenduri kawen. heh! ya lah semuanya kak rose buat sendirian, so buat lah sikit2 mana2 yang boleh disediakan awal2 seperti nak mencarik2 ayam dan pegedil tu...

30 litre kuah soto yang abes kering!

kuah soto yang kak rose sediakan sehari awal untuk dapatkan rasa yang mesra.... menggunakan resepi soto johor CMG yg femes tu... Mat, terima kasih yang x terhingga kerana kuah yang sangat sedap ni.... mendapat maklum balas yang sangat baik dari pengunjung... kak rose buat 5 kali ganda dari resepi tu.

300pcs pegedil daging yang kak rose siapkan awal2 dan simpan frozenkan.... cuma goreng dipagi hari jamuan tu... resepi dari sini.... cuma kak rose gandakan 5 kali resepi tu!

ayam carik2 ni pun kak rose sediakan awal2.... nak dapatkan 3 tapawe beso dan nak siat sorang2 memang mengambil masa yang lama.... nak memudahkan keja, kak rose bli yang isi saja dan goreng baru disiat2... dan frozenkan... Alhamdullilah cukup untuk semua!

sebahagian my homemade nasi impit yang belum dipotong... jimat sikit belanja kalau buat sendiri kan... isikan satu cup rice cooker tu pada size 5" x 6" hd plastic... rebuslah paling kurang pun 2 jam.... Insyaallah menjadi dengan elok.

sediak 6 bungkus mee hoon jugak, sebagai additional pada nasi impit tu... jugak, semuanya habes.

dan yang paling penting.... apa lah erti soto tanpa sambal kicap kan? eh, sampai ada yang mintak resepi sambal kicap ni taw... mekasih pada tulip@Myr tp kak rose omit minyak tu dan masih sedap kaw2 punya! jugak cili tu ikut lah kepedasan memasing2 ya.... mulanya kak rose ikut sukatan cili tu, tp ya Rabbi pedasnya, jadi pandai2 la ejas ya!

soto dengan segala pelakun tambahannya... bawang goreng, kacang goreng, ayam carik2, daun sup, tauge, pegedil, soon goreng dan sambal kicap...

dah ready untuk serve pada tetamu.... walaupun penat tapi sangat puas hati sbb apa yang kak rose sediakan disukai oleh pengunjung... mmg semua x berbaki except sambal kicap yg kaw tu. ada sapa nak tapau? maklumlah kak rose buat 2 kali ganda resepi tu... 2 botol besar kicap!

antara gerai yg sempat kak rose snap gambanya.... Ana dan Din yg bertungkus lumus menyediakan.... juga lontong dan manning gerai kuey teow n mee goreng jugak. tp sayang x teramik gambo lak!

laksa penang special yang menjadi satu kemestian setiap kali jamuan raya.... hasil tangan Emma n Pak Jali. eh, pak jali ada tolong ker?

diakhir jamuan, tukang masak dan jugak tukang serve kuey teow, soto n laksa berposing kepenatan. Syukur sangat2, semuanya dipermudahkan hingga keakhir jamuan dah berharap pada pengunjung berpuas hati dengan apa yang kami sediakan....mohon maaf jika ada yang terkurang.




9 comments:

Amie said...

Masya-Allah banyaknya...sampai 30 liter kuah soto... memang kalah2 kenduri kawin nih!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Wah hebat tu...patut buat laksam kak rose..hehhehe

inazamri said...

kalau la dekat ,saya pun nak oder je dgn kakrose soto ni coz saya mmg tak penah buat soto tapi sgt suka makan soto.kalau balik klang mesti saya akan makan soto kat kg saya tu.

bintangjauh said...

Salam Kak Rose,

teruja lagi terpegun dengan ketelitian kerja dari airtangannya Kak Rose, untuk menggentil berbentuk bulat sekata sama saiz-nya pegedil dan mencarik-carik daging ayam tersebut, ya ampun Kak rose ... pasti lenguh dan capek jari jemari halus Kak Rose... syabas&bravo Kak Rose begitu prihatin kerjanya yang dilaku kan sendirian dan diberkati dengan pujian yang setimpal dengannya soto ayam yang disedia kan dengan kasih sayang...

Dan seminggu ini Kak Rose beristirehat secukupnya ya...

Salam manis semanis madu.

mokwo® said...

salam kak rose..rajinnya...tengok pun dah nampak sedap....errr kuah kicap tak oh..pergedil tak dek belen kerr??

Naz / Nadz COSK said...

Wah kak Rose.. Kalau naz cukup puas hati tu dengan semua hidangan yg disediakan..

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnya kak sy tgk begedil tu

azieazah said...

Bila tengok banyak sampai sekawah tu, saya rasa nak jadi sukarelawan membantu. Saya suka kerja dapur jer, sebab saya tak pandai masak. Sebab lepas tu saya dapat makan sedap-sedap! hehehe

LinRosly said...

Assalamualaikum Rose :D
Apa Khabar? Lama sungguh Kak Lin x sampai sini...maaf yer sibuk sikit...

Kak Lin mmg suka makan soto..sedapnya bila makan dengan sambal kicap..