Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, September 27, 2011

Lunch dengan laksam....

salam dan selamat tengahari semua.... entah kenapa tetiba terasa sangat nak makan laksam... ya lah sana sini orang buat open house kebanyakkannya buat asam laksa/laksa penang.... x jumpa satu pun yg buat laksam ni. dek kerana nak memenuhi keinginan tekak, kenalah lerajinkan diri buat sendiri laksam ni from scratch... nasib baik ada resepi dari Myr oleh Yani ni, boleh lah kak rose mencubanya.... dulu pernah buat kat sini dan menjadi dengan sedapnya.... so ari ni kak rose guna resepi yg sama...

mekasih pada Yani yg kongsikan resepi laksam ni dan sekali lagi kak rose tepek kat sini resepinya ya....

lama2 sekali dapat makan laksam ni sangatlah nyamanya.... nyum nyum...

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
  • garam
  • limau
Cara-cara
  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

18 comments:

Ummi said...

Assalam k.Rose....waaaah laksam...i liiikkkeee...leh 2 pinggan sekali round msuk perut...hehhee

tun_telani said...

wahhh.. sedapnyer laksam niiii.. tun sukaaa sgt mkn. kalau gi KB, mmg ni laa yg di cari. kt lain susah dh nk jumpa, kt ganu pun jarang jumpa..

Kak Rose said...

Ummi, td pun dua pinggan sekali jalan.. he he he

Kak Rose said...

tun, suka makan ya... leh buat sendirik... lg puas ati kalau makan yg buatan tangan sendiri... dah pasti menepati citarasa tekak sendirik kan.

Niza Romli said...

pehh...leleh a-liur sy kak..
sedapnyaaaa!!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak ros ..Laksam sedapnya.Kita baru makan rumah open hse anak murid hari minggu lepas.Dia hidang semua makanan org pantai timur.Hilang kempunan kita

Rabiatun Adawyah said...

sedapnyer Laksam...peberet

kasihredha said...

rajinnnnnya kak rose
sedapnya
lama dah tak makan :)

Kak Rose said...

Niza... sila buat sendiri ya... jgn biarkan air liur menjejeh!

Kak Rose said...

Ros, nasib baik ada menu tu di open house... bolah jugak hilang kempunan!

Kak Rose said...

Eabiatun, dulu2 kak rose x suka tp bila dah makan sekali terus terkenang2... macam jugak nasik kerabu but minus the budu!

Kak Rose said...

kasih, nak makan punya pasal kena la rajin kan...

Ct Lalola said...

sedap nyer k.rose..... mggu ni nak buat jugak laaaa.....

Kak Sam said...

ni my faberet. tapi tak pernah pun buat sendiri. Biasa beli je kat pasar malam

Uncle Lee said...

Hi Kak Rose, laksa saya tau, tetapi laksam first time bacha, ha ha.
But I can tell you this, masuk satu spoon in the mouth, habis cherita.....lupa not only nama mak, isteri pun lupa.
Looks soooooooo DELICIOUS! I love this.
I can practically get the wonderful scent of the chili.

Where were you when I was handing out my resume? Ha ha ha....
You the kind of beautiful wife husbands cannot wait to come home to after a hard day at office....letak the BMW in garage da dapat the sexy scent of your this laksam. Sure to manjah isteri, ha ha.

Boleh saya have your permission copy your 1st gambar? Bila saya naik angin when not talking about women, will display your this laksam.
Boleh, kan?
Okay, outang you teh tarek senget.
Have a nice day.
Lee.

Kak Rose said...

Ct Lalola, buat, jangan x buat ya.. nnti leh share pics!

Kak Rose said...

Sam, kalau bli kekadang tu x dak rasa apa pun, buat sakit ati je... buat sendiri barula puas ati nak makan!

Kak Rose said...

Lee, origin frm kelantan if I'm not mistaken... wa!!! mmg very delicious and u should try... sure boleh lupa nama isteri nnti! jangan lupa kak rose sudah la...hehehe...

no problem .... sure can one, and glad that u like my 1st gambar and to be publish in ur blog, I'll be sangat berbangga. tq, tq