Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, September 22, 2011

Laksa johor

seharian mendung dan perut juga minta diisi sepanjang masa.... kak rose panaskan kuah laksa leftover yang dah sejuk beku, rebus spaghetti dan sediakan semua ulam2an yg masih berbaki....... masa buat jamuan ari tu mmg x lalu dah nak makan sbb kebzian melayan tetamu yg datang... (even the lontong pun x sempat nak makan) dari lepas waktu zohor hinggalah tengah malam baru tetamu yg last berundur balik.... masa tu rasa macam dah nak pengsan kepenatan dah! walaupun kepenatan tapi sangat bersyukur sbb ramai kawan2 yang sudi datang bersama keluarga. terima kasih kak rose ucapkan.... dan baru hari ini kak rose dapat menikmati laksa johor yg kak rose buat sendiri .... hmmm nyaman sekali. Pura nak lagi ya?x puas makan ari tu? tu la, lain kali janganlah malu2 kucing nak tambah. he he he.... sekarang ni tengok gamba je la ya!

laksa johor yang tinggal gambo jer.... udah abes semuanya!

11 comments:

kasihredha said...

mana resepi kak?
nanti kasi le resepi ye

tun_telani said...

tun kan, dh kawin ngan org johor ni, baru laa dpt merasa laksa johor. tu pun mula2 rasa mcm pelik je sbb guna spagetti. hihi.. tp dh 2 kali raya dpt mkn laksa johor nih, dh biasa dh.

Kak Rose said...

kasih, kak rose ni x pandai nak tulis resepi... semua main agak2 jer, asalkan cukup bahan2 mesti sedap punya....

Kak Rose said...

tun, ramai yg x tau laksa ni guna spaghetti kan...tp bila dah sekali makan mesti rasa nak lagi kan...

suri solehah said...

kak rose...sedih tengok laksa johor tu..masa duk sijangkang dulu selalu makan laksa makcik sorang tu..dia mmg org johor,,sedap sangat...mengandung yang ni suri teringin nk makan laksa johor yg org masak..hajat tak kesampaian lagi huhu..

Kak Rose said...

suri, maaf banyak2 ya x dapat penuhi kehendak suri sbb jauh... kalau dekat leh la kak rose tlg buatkan...mmg ni lah menu kak rose tiap tahun bila buat open hse... masa duk langkawi dulu sampai ada yg tanya balik next day after open hse tu ada lagi x? nak makan lagi...teringat jiran2 kak rose kat langkawi tu, apa kaba agaknya sekarang ya?

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, Wow! I have not eaten this laksa since 1987.
Saya suka laksa, laksa Penang, Alor Star, Trengganu.....semua da try....
But yours looks so delicious.
Ini kalau bachelor datang makan, habis cherita......kawain the cook, ha ha ha.
Have a nice day. Stay young.
Lee.

Uncle Lee said...

Kak Rose, boleh saya copy your 2nd pic of your delicious laksa?
Bila saya naik angin and post about beautiful women ada black belts in cooking, I will display your this laksa, credit you of course.

Boleh kan? No need get lawyer sign surat ke apa.....
Okay, outang you teh tarek senget ke lambong tinggi.
Simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Yuri Prodigy said...

ala...ingatkan nak kasi resepi....

Kak Rose said...

Lee,laksa johor mmg sangat delicious... u shuld try it next time when u balik kampung!

Lee, that serabut pic? can, can no problem one... tq for the teh tarik senget lambong tinggi2 tu. suker sangat!

Kak Rose said...

Yuri, yg kak rose buat ni x de sukatan, main agak2 jer... jd kak rose x pandai nak bagi resepi dengan sukatan yg tepat... soh je pakcik google carikan... banyak ada resepi ni.... sorry ya.