kak rose kongsikan resepi asalnya kat siani ya..
Bahan2 Lapisan Bawah:-
- 400 gm beras pulut
- 100 gm pulut hitam (kak rose gantikan dengan pulut biru)
- 300 ml santan pekat
- 250 ml air
- 1 sudu besar gula
- 1sudu kecil garam halus
- Rendam beras pulut sekurang2nya 3 jam. Saya guna pulut susu, tak rendam pun takpe.
- Sementara itu, rendam juga pulut hitam dlm bekas berasingan selama 3 jam. Cuci bersih dan rebus hingga empuk. Bila dah empuk, lalukan di air paip dan tapiskan. Ketepikan dulu.
- Sementara itu, masukkan pulut putih bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.
- Kukus pulut putih selama 30 minit.
- Apabila pulut putih dah masak, masukkan pulut hitam yg di rebus tadi dan gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang 10x10x2".Sementara itu buat utk adunan lapisan atas.
Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
- 250 gm gula castor
- 100 gm tepung kastard
- 400 ml santan pekat
- 400 ml air (10 helai daun pandan- diblender dengan air.-tapis ketepikan)
- 4 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 1/2 sudu kecil pandan essence
- pewarna hijau- secukupnya
- Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.
- Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje dlm 3 minit.
- Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30 minit.
- Bila dah masak angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong guna pisau plastik.
8 comments:
Wah! berbatik2 yer... sedap tuuh...
Pulut biru cantiklah pulak dipadankan dgn hijau
Menarik bila dah di susun:)
ni namanya seri muka batik sutera Kak Rose... hehehhe.
lawooooo!
Cantik padanan warnanya Kakrose..
Nampak berseri sungguh seri muka batik ni kakrose..
Masuk mulut saya ni pun lagi sedap hahahah...
Gee, batik malas2... suka suki menderhakakan resepi....hihi
Kakzakie, bila nampak cantik dimata laju je nak makannya kan..
SK, mampu pandang je la kalau batik sutera tu..
Yati.... boleh la mencuba kalau rajin...
Post a Comment