- Bahan Utama:-
1 biji peria kambas
1/3 cawan isi udang
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
Bahan Tumbuk Lumat:-
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:- - Belah peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
- Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos tiram dan udang, kacau dan tuang air.
- Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah sedikit lagi
Lanai Kijang
Saturday, January 30, 2016
Peria goreng udang
peria, walaupun pahit... tapi ni la sayur kegemaran en, suami... dan goreng dengan udang cam ni jer yang dia suka... so tukang masak ni kena ikut je apa yang keluarga nak makan kan... lagi pun mudah dan cepat jer nak sediakan ni.. bahan2 tu kak rose blend kering, tak susah2 nak tung tang menumbuk... maklumlah vitamin m tu ada banyak jugak dalam ini diri... hihi... apa pun yang penting sedap dan habis disantap... itu satu kepuasan untuk tukang masak, kan. resepi dari blog CMG, mekasih ya Mat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment