Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, January 29, 2016

Apam perlis

 Apam perlis yang dah lama kak rose buat...tunggu turn nak tepek kat sini... macam2 nama rupanya kuih ni... kuih lipat, kuih tangkup juga apam perlis... dan initnya juga boleh dipelbagaikan... asa long asa kena dengan selera sendiri la kan... kak rose pernah buat dengan inti kacang merah dan juga inti kastad dan kalu ni kak rose try guna inti kelapa manis pulak... untuk inti kak rose cnp dari blog Izah, mekasih ya..

Bahan untuk inti
sumber:izahdaut

1 biji kelapa parut
setengah ketul gula kabung
3 sudu gula pasir
setengah cawan air
2 helai daun pandan

Caranya: 

 Masak air bersama kedua dua gula dan daun pandan sehingga hancur. 
 Kemudian masukkan kelapa. 
Gaul sehingga kelapa sedikit kering dan berminyak.
Angkat dan sejukkan.

untuk kulit apam perlis, sama resepi yang pernah kak rose guna untuk apam tangkup dari Madiha , mekasih ya kongsikan resepi.

Bahan Kulitnya:

2 cwn tepung gandum
2 1/2 cwn air
sedikit garam
1 s/k baking powder (ku memandai tambah)
1/2 s/k soda bikarbonat (tambah gak)
1 biji telur (ini pun sama pepandai tambah)
sedikit pewarna kuning (ku tambah jugak)
(kak rose ikut macam Madiha)

Cara2 menyediakan:

Campur kesemua bahan mesin n tapis kemudian masak seperti kita masak kuih dadar
tapi buat kepingan kecil2 je.. masak sebelah je..tak perlu terbalikkan. guna kuali non stick yg bersaiz kecil.
setelah masak angkat kedlm pinggan letak inti di tengah dan tangkupkan dengan menekan sikit di tepi2nya. kak rose guna acuan karipap.