Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, December 31, 2016

Makan2 lagi...

 entry terakhir buat tahun ni... semuga tahun2 mendatang dapur maya kak rose masih boleh berasap dan rajin buat entry walaupun dengan masakan yang berulang2... dan ni kak rose buat makan2 bersama kawan kat sini sebelum berpindah... ramai yang nak makan laksa johor air tangan kak rose, so ikut kan je la... dan tukang masak yang sangat amatur akan sangat happy bila derang suka dengan menu ni... Alhamdulillah.

 walaupun renyah nak sediakan segala mak nenek dayang2 ni... tapi happy jer nak sediakan. terima kasih pada assistant yang tolong potongkan kacang dan limau tu... walaupun sedikit terperanjat bila tengok dia potong limau tu cenggitu... hihi

 
 dengan lima kilo ikan selayang yang gemuk2 tu... sepiok beso kuah laksa johor yang lemak dan pekat... baru lah puas nak makan kan... dan ada rezeki untuk nak tapau jugak....

 
 lima pack spaghetti berposing tengah melegak dalam piok... siap kuorkan dapo masak kenduri!

 agar2 sirap bodo2 yang sangat laku pada hari tu. makan sejuk2 memang sedap kan.

 dua kilo tepung untuk roti jala, terima kasih pada Nurul yang pinjamkan tangan untuk menjala... lebih dua jam berdiri bersauna mengadap dapo... hihi

 
 lima kilo ayam whole leg untuk kuah roti jala...

 sempat jugak buat dua loyang apam gula hangus.... dan satu cawan gula yang terhangus pun ada gak... hihi... itu lah kalau buat kerja sambil ngadap komputer kan. muga tahun baru nanti tak kan terjadi lagi macam ni, Insya Allah.



2 comments:

Warisan Petani said...

Mestilah laksa JDT jadi pilihan.

Phong Hong said...

Happy New Year, Kak Rose! Tabik spring, rajin Kak Rose masak banyak2 macam ni.