resepinya akk rose kopi dari blog Azie Kitchen, terima kasih ya. mohon izin kak rose nak kongsikan kat sini pulak ya.. kak rose guna inti kelapa, lebihan dari kuih tepong gomak hari tu...
Kuih Buah Peria
Oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan:
250 gm tepung pulut - saya guna 150 gram
200 ml santan pekat - guna 150 ml
25 gm minyak masak - sapu pada kuih dan daun pisang
Sedikit air
Pewarna merah dan hijau
Cara cara:
Uli
tepung pulut dan santan hingga lembut. Bahagikan doh kepada dua
bahagian. Kacau pewarna dengan sedikit air dan satu bahagian diwarnakan
merah dan satu lagi diwarnakan hijau.
Ambil 15 gm doh dan bentukkan doh lonjong sedikit seperti buah peria. masukkan inti dan tutup kemas. sapu sedikit minyak pada doh.
Panaskan periuk pengukus dengan air yang mencukupi. Kukus
buah peria selama 8 minit atau sehingga masak bergantung pada saiz kuih
anda. Jika kuih lebih besar, lebihkan sedikit masa mengukus tapi jangan
terlalu lama nanti kuih terlalu kembang dan hilang corak buah peria dan
jadi tak cantik.
1 comment:
Gumuks tapi kak rose..
Janji sedap kan..
Kalau makan satu dah kenyang tu sebab gumuks :P
Post a Comment