Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, July 13, 2014

iftar 14, home made murtabak

 menu untuk iftar semalam.... home made murtabak. buat sendiri barulah puas hati nak makan ikut selera sendiri kan. setakat ini belum lagi menjejak kaki ke mana2 pasar ramadhan pun. memag menakutkan bila baca kisah2 makanan yang dijual kat param.... yg basi, yg berulat, yang buat sampai masuk hospital, yang dilabelkan macam sampah and the list go on.... baik lah kita buat sendiri mana yang termampu kan.

tapi kesian pada yang berkerja dan balik pun dah lewat, apalah pilihan yang mereka ade kan? dan kak rose sendiri pernah terkena keadaan cam ni.... beli 2 lauk dan dua2 pun tak boleh pakai! satu gulai lemak cili api pucuk paku, bila tuang dalam mangkuk, tertenggek ulat membulat masak atas gulai tu dan satu lagi ikan tenggiri goreng bercili yang dah basi! akhirnya berbuka dengan nasi dan goreng telo n kicap jer la. peringatan kepada para peniaga bazar ramadhan, janganlah kejar sangat keuntungan, dimanakan niat mencari rezeki yang halal kalau cam tu kan. kesian lah pada pembeli yang betul2 harapkan belian itu untuk berbuka puasa.

so daripada terkena lagi macam tu, baiklah kita buat sendiri apa yang temampu. hangus pun x per sendiri yg buat! semalam kak rose buat murtabak segera ni, masa buat tu rasa nak makan banyak....maklumlah orang tamak, tapi bila dah minum air, sekeping jer yang terdaya makan. lepas terawih pulak baru makan nasi, so memang ade berbaki dan masuk dalam zipper bag n off to the freezer. lain kali just reheat jer.

meh kak rose kongsikan resepinya.. tq minami133@Myr

Bahan-bahan

  • 100 g daging cincang (kak rose buh 300gm daging)
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • kulit popia
  • 2 biji telur (kak rose guna 3 biji telo)

Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak. 

untuk kuah cuka bawang.... dari sini, pandai2 la nak ejas rasa ya....

  • *1 bawang besar (atau bawang merah)-potong nipis2
  • *cuka, gula,garam,air, color merah- secukupnya
  • campurkan semua bahan diatas *. dan rasa.

2 comments:

ibusya said...

Sy pon br buat ni 2 hari lepas... Tp tak sempat ambil gambar sbb lps masak tu ngan2 org azan magrib

Rizziela said...

rajinnya buat sendiri