Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, July 12, 2014

Candle light iftar

 Asalamualaikum dan selamat berhujing minggu kepada semua kawan2 maya... agaknya cuti hujung minggu ni dipenuhkan dengan bershopping ataupun bz menyediakan biskut raya...kak rose betul2 x de mood lagi nak mengukis, entah terbuat atau pun tidak.... macam x de mood nak raya jer kan. tap le yang penting kita tunaikan dulu ibadah ramadhan ini dengan sebaiknya, Insya Allah

buat kuih seri muka ni atas permintaan anak yang nak makan, ayah pulak selalu nak makan kuih yang savoury dan emak yang tak berapa rajin nak melayan ni, buat lah kuih ni untuk anak dan gorengkan frozen popia yang kak rose mmg simpan stok. siap memask semua sambil tunggu waktu berbuka, tetiba saja blubbbb.... gelap gelita semua. bekalan api terpadam seluruh seksyen 19 ni.... berkali2 called tnb, line semua jammed, mesin jer yang jawap! sudahnya kami berbuka dengan candle light saja....nasib baik ade simpan lilin, romantik gitu! nasib baik menjelang waktu terawih bekalan dah pulih semula. Alhamdullilah.

resepi kuih seri muka ni kak rose kopi dari blog Yatie, actually resepi untuk pulut seri warna tapi kak rose x rajin nak melapis kaler2 tu.... so jadilah seri muka saja tanpa seri warnanya.... kak rose kongsikan sekali lagi resepinya ya.... kak rose buat separuh dari adunan ni.

Lapisan Bawah:

  • 1 1/2 cawan pulut
  • 1 1/2 cawan santan cair (saya letak 1 cwn je..bergantung pada jenis pulut)
  • sedikit garam
Cara Penyediaan
  1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
  2. Lapikkan plastik dalam loyang bulat 10 inci.
  3. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak...dlm 30 minit.
  4. Setelah masak, angkat dan tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
  5. **Sapu plastik dngn sedikit minyak, ratakan dan tekan2 pulut supaya mampat.
  6. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas selapis demi selapis.

Lapisan Atas

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 4 1/2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 sudu kecil garam
  • Cara-cara
  • Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
  • Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
  • Kukuskan lebih kurang 30 minit.
  • Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.

2 comments:

Nani said...

emmm, sedap nie..

Ita Rossi said...

salam kak rose. Salam perkenalan.
bila terbaca candle light iftar tu baru perasan kita ni berjiran. Saya kat sec 20 pun ari tu bercandle light gak sekejap.