Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, July 17, 2014

Kuih lopes

 menu berbuka petang semalam.... makan sekeping jer pun dah kenyang sbb kak rose buat beso2 gedabak. tapi tang anak sampai empat keping dibantainya....pas tu nasik pun x lalu nak makan. kak rose cuma makan sekeping dan yang banyak ialah minum air dan makan buah betik+anggur. lepas terawih baru makan nasik lauk ayam percik n sayur kubis+kailan... menambah tenaga dan menternak lemak dimalam hari, gitu kekdahnya!

 banyak kali dah buat kuih lopes ni, rasanya tiap kali puasa mesti ade juadah ni.... kak rose ni masak ikut apa yang keluarga nak makan, berbaloi rasanya kalau apa yang kita masak tu dinikmati dengan seleranya...nasib baik anak dan en. somi jenis tak kisah sangat dengan menu yang kak rose sediakan, Alhamdullilah. walaupun kadang2 ade special request, tapi masih dapat jugak memenuhi permintaan derang.

resepi kuih lopes kak rose cnp dari tulip77@Myr, terima kasih ya..

Bahan-bahan


  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur (kak rose x letak)
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka (kak rose guna sekeping beso tu)
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula. 
*** cara kak rose buat bulat2 tu.... alaskan mug dengan plastik, masukkan pulut n tekan2 biar padat. pas tu simpan dalam fridge bagi set supaya nanti mudah dipotong n gaul dengan kelapa.

6 comments:

zana fahmi said...

Salam kakrose...mcm nak buat je, senang kan? takyah daun pisang bagai.

Kak Rose said...

zana fahmi, kita yg buat dia... carilah cara yg paling mudah. he he he

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bagus tips yg kak rose beri tu.. senang kerja kan :)

Nani said...

rasa nak buat ler ptg nie, bahannya ada tu...

Kak Rose said...

Yati, semua nak short cut,asalkan rasa tetap maintain ok la tu kan...

Kak Rose said...

Nani, selamat membuat dan menikmatinya ya.