Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, July 31, 2014

My syawal ke3 1435H

 Asalamualaikum dan selamat hari raya aidilfitri buat semua....

selepas berhari raya dikampung bersama keluarga, petang raya kedua kami balik ke Shah Alam memandangkan husband dan anak yang tidak dapat bercuti.... bermakna raya ketiga kena lah memulakan tugas. dan kak rose yang dirumah mula lah beroperasi dengan kain baju kotor yang bertimbun berbakul2.... masa pagi tu ok jer buat kerja memang x de rasa sakit pun....sambil vacuum karpet juga mesin kain tapi bila dah about 9.30 pagi tu rasa macam sakit kat belakang pinggang... ingatkan sbb buat kerja lebih kot, sapu yoko yoko, segala minyak panas dan makan pain killer, makin sakit lak... rasa tak daya nak berdiri dah! mula tu tahan jer tak nak bagi tau husband tentang sakit ni... menjelang tengahri tu mmg tak boleh tahan dah. kena lah bagi tau kan.... rushing balik... terus g klinik berdekatan..

tiga buah klinik kami pergi semuanya tutup berhari raya, last resort terus jer ke sdmc...redah je kat emergency tu sbb dah tak tahan sangat.... sakit ya amat2...hari raya, doktor pun x ramai dan yang ade pulak tengah attend to emergency case, so terpaksa tunggu, nurse bagi bed asked me to lie down n rest...tapi masih sakit yang amat sangat....asked for pin killer tapi nurse kata kena tunggu doctor. sabar je la. sampai kat emergency at 1pm, dapat jumpa doctor at 2.30pm...bayangkan sakit yang terpaksa kak rose tahan...bila kak rose bagi tau the type of pain, doc kata "macam batu karang jer" and asked me to go for scanning....and to take the urine for sample after the scanning. tapi nurse yang attended to me earlier tu asked me to go n amik urine sample first...kita pun ikut jer la sbb dia kata procedure dan lepas tu baru dia hantar ke imaging dept.

sampai kat imaging dept ni kena tunggu giliran pulak sambil tahan sakit. tapi bila sampai my turn dia tanya ade rasa nak buang air tak? so kata tak de la sbb baru jer amik sample tu, dia kata x boleh buat scanning bila bladder tak penuh....adoiiiiii kena minum air banyak2 dan tunggu sampai rasa nak buang air baru lah dia akan attend to me....Ya Allah permudahkan lah.... tunggu sampai tak tahan sakit dia pun bawak buat scanning, mmg tak boleh buat bila bladder tak penuh, so keluar semula n tunggu lagi....dan at last at 4.30 baru boleh buat scanning tu. tunggu result pun lambat gak...


at last at 5.30 baru doc datang n bagi tau mmg ade batu karang di saluran kencing menghampiri to bladder and baru lah bagi pain killer, tapi after half and hour pun tak kurang sakitnya dia bagi satu lagi jab pain killer yang power.... then only baru ade rasa kurang sakit...tapi ubat ni mmg sangat drowsy n dizzy.... neng nong rasa kepala!  masa ni lah rasa nak buang air berkali2 sbb tadi minum air yang banyak tu...terpaksalah berpimpin tangan berulang ketoilet!

nak amik ubat pun punyalah lambat... anak yang baru balik keja pun singgah kat sepital dan tolong amik ubat n mamanya masih lie down sambil tunggu... melayan dizzy n drowsy tu. and at last at 7.15pm baru lah boleh keluar...

the ubat untuk lawas buang air n pain killer...tp sebenarnya kak rose de pun masaalah dengan buang air tu... harap2 hari ni tak de lah berulang lagi sakit macam semalam tu... separuh hari habis kat sepital jer dengan kesakitan yang amat! doctor kata kalau the stone tu dah berada di bladder tak kan ade rasa sakit, tapi kalau masih sakit kena datang balik for next action...Ya Allah bagi lah kesihatan jasmani yang baik buat diri ini dan seluruh keluarga kami....Amin.


4 comments:

nasa mulia said...

take a rest kak rose, semoga cepat sembuh..

Kak Rose said...

Tq nasa mulia.

Zikri Helmi Amminuddin said...
This comment has been removed by the author.
Bintangjauh said...

Salam AidilFitri Kak Rose & keluarga,

Semoga hendaknya Kak Rose akan segera pulih dengan sejahtranya... adanya ubat-ubatan tersebut pasti sudah meredakan rasa sakitnya dan beristirehat sahaja ya Kak Rose buat masakini sambil nguyah biskut raya yang yummy.
Salam mesra semanis madu.