Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, July 18, 2014

Terung goreng bercili+udang kering

sayur simple petang semalam digandingkan dengan nasik panas2 memang ngam sangat....walaupun makan dah lewat malam tapi masih boleh jer ngap dengan lajunya.... kalau hari2 biasa kak rose memang jarang sangat makan nasik tapi bila bulan puasa ni hari2 kena makan jugak takut nanti tak larat kan.... dan bila tiap2 hari masak, pening jugak pikir menu apa untuk hidangan keluarga... nasib baik ade intenet, bila ada bahan, google jer.... berderet resepi, pilih jer mana yang berkenan dihati!. itu lah sumber resepi kak rose nak masak. mudahkan.

yang ni resepi dari AlongRoz, mekasih Along.

Bahan2:

2-3 terung panjang (kak rose guna 1 jer tp mmg pannnnjang)
2 biji cili merah*
3 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
2 tsb udang kering* (*dikisar)
garam





Cara:

1 Gorengkan terung dalam minyak yg sedikit hingga kekuningan.
Angkat dan letak dalam serving plate
2 Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumiskan bahan kisar tadi hingga wangi
curahkan atas terung yang telah digoreng tadi. dah siap.

3 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sodap tu kakrose.. terung goreng kegemaran kami sekeluarga :)

adda syuhada said...

terung goreng cili..ada plk udang kering !! woahhh

salmiah said...

wah..x pernah buat lagi nie...mesti sdap..boleh buat t buka puasa..hehe..tq..

Pengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK