hari ke 15 berpuasa, lagu raya dah mula kedengaran dicorong2 radio... tapi camner pun lagu raya yang lama2 jugak yang masih sedap menjadi halwa telinga, masih sedap didengar.... itu pada kak rose ler.... lain orang, lain citarasa pada lagu2 raya cam ni kan.. so sambil2 mengadap komputer dan mendengar radio online, meh kita masak untuk juadah berbuka petang nanti...
sayur kacang bendi dan ayam fillet ni kiranya lauk dan sayur jugak.... 2 in one gitu! memang x rajin la nak masak beria2, tapi makan pun ciput jer kan...pada kak rose biar masak sedikit tapi habis at one go, senang keja nak mengemasnya. tak ade resepi untuk sayur ni, kak rose main belash jer goreng ni..tak de sukatan yang betul, so pandai2 nak menasjust ikut selera ya. nak pedas kaw kaw boleh tambah cili api. biar pedas berapi!
kacang bendi, celur dan toskan, potong dua
ayam fillet, perap sekejap bersama garam kunyit n goreng half cook
bawang merah*
bawang putih*
cili merah*
udang kering*
garam gula secukup rasa
blend semua bahan bertanda *, tumiskan hingga garing dan perasakan dengan garam n gula
masukkan ayam dan bendi, gaul rata..... taraaaaaa dah siap. mudah kan?
2 comments:
Assalam Kak Rose... Saya suka sgt bendi goreng cmni. Sedap jer bila meratah..
Salam Kak Rose....ni hari kedua puasa sunat Syawal, dah blur nak masak apa...nasib baik jumpa resepi simple ni..thanks Kak Rose!
Post a Comment